Muzička škola “Isidor Bajić” u Novom Sadu, posle 111 godina i Baletska škola u Novom Sadu, posle 72 godine, dobile su novu zgradu u tom gradu i u njoj će biti smeštene obe škole, ali i dve koncertne dvorane.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na izgradnji nove zgrade Muzičke i Baletske škole.

“Od poslednjeg obilaska, vide se značajne promene na ovom divnom školskom zdanju sa dve koncertne dvorane. Zadovoljan sam što smo viziju uspeli da realizujemo, što se radovi privode kraju i sve je više pozitivnih reakcija, čak i onih koji su sumnjali. Izgradnjom ovog objekta koji će biti opremljen po najvišim standardima, stvaramo garanciju za dalji razvoj umetnosti i kulture. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, ovde ćemo videti đake na početku drugog polugodišta sledeće školske godine, to jest u januaru 2021. Dobićemo novi centar obrazovanja i kulturnih dešavanja u gradu. Кoncertna dvorana imaće 450 mesta, a još jedna manja raspolaže sa 200 mesta. Biće tri specijalizovane učionice za Baletsku školu, što malo koja škola u Evropi ima. Očekujem da se izvođači drže planiranih rokova i dinamike, ali kada je ovako velika investicija ne može se baš sve predvideti. Grad Novi Sad je do sada investirao 2 milijarde i 200 miliona dinara, za ovu godinu izdvojili smo još 490 miliona, a rebalansom planiramo da obezbedimo, ako bude političke stabilnosti, još 350 miliona dinara čime bi investicija bila isplaćena. Najvažnije je da smo slušali struku kada je reč o opremljenosti i funkcionalnosti zgrade i škola je projektovana za narednih 100 godina”, naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktorice Muzičke škole “Isidor Bajić” Radmile Rakin-Martinović, Novi Sad će dobiti jednu od najvećih i najmodernijih škola te vrste u Evropi.

“Ceneći našu tradiciju, izgradnju celog kompleksa u kojem su Muzička i Baletska škola sa koncertnom dvoranom je finansirao Grad. Živimo u vremenima kada je teško, pa samim tim i hrabro, podržati umetnost. Da bi ste bili mecena, morate dopreti do teško osvojivih vrhova, jer se od ovakvih investicija ne dobijaju poeni”, rekla je Radmila Rakin-Martinović napominjući da je škola projektovana za 2500 učenika, da je plan da svoja vrata otvori i predškolcima, da bude centar za otkrivanje mladih talenata, ali i za usvaršavanje zaposlenih. Da su planovi ovih obrazovnih ustanova veliki, potvrdila je i direktorica Baletske škole Sanja Vučurević koja je istakla da je njihova vizija da Novi Sad dobije i prvu državnu Baletsku akademiju, koja u Srbiji ne postoji, gde bi mladi mogli da se obrazuju posle srednje škole.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments