foto: Aleksandar Milutinović

Neklasični festival klasične muzike “NEO” održava se od 19. avgusta do 15. septembra na više lokacija u Novom Sadu, s ciljem da se animira publika “ozvučavanjem” različitih, starih i novih prostora, kako otvorenih, kao što su Plato katoličke crkve, Saletla u Dunovskom parku ili sam Bulevar Mihaila Pupina, tako i zatvorenih, poput Svečane sale Gradske kuće.

U saradnji s Kulturnim centrom Novog Sada, Muzičkom omladinom Novog Sada i Akademijom umetnosti Unverziteta u Novom Sadu, Festival je osnovala Fondacija “Novi Sad 2021“ prošle godine, a njegov osnovni koncept jeste radionica u kojoj se edukuju orkestarski muzičari, najmlađi talenti, kao i mladi umetnici iz Evrope. Edukacija je usmerena i na publiku koja ima priliku da uživa u vrhunskim izvođenjima dela klasične muzike. Upravo takav pristup publici i predstavljanju muzike, oživljavanje i mapiranje novih prostora, u sprezi s onim što je odlika današnjice, poput novih tehnologija, čini ovaj Festival – “neklasičnim“.

Kuriozitet ovogodišnjeg programa predstavlja orkestarsko muziciranje koja se realizuje kroz nastupe četiri orkestra, čime se ukrštaju orkestarska tradicija Novog Sada i Vojvodine s novim umetničkim snagama, prepoznatim u muzičkom podmlatku. Pored Kamernog orkestra “Camerata Academica“, koji obeležava tri decenije od osnivanja, nastupiće Zrenjaninski kamerni orkestar, Vojvođanski simfonijski orkestar, kao reprezentativni ansambl Pokrajinske vlade, kao i novoosnovana Filharmonija mladih. Takođe, Festival pruža mogućnost mladim umetnicima da svoje izvođačko umeće javno predstave i da unaprede veštinu sviranja kroz majstorske kurseve eminentnih pedagoga.

Festival “NEO“  realizuje se u okviru “Kaleidoskopa kulture“ – nove velike platforme Fondacije “Novi Sad 2021” koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane, odnosno publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada. Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada.  Od 25. avgusta do 30. septembra u okviru “Kaleidoskopa kulture“ biće realizovano više od 400 kulturnih programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada uz učešće više od 1000 umetnika iz zemlje i inostranstva.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments