Nestvarna mesta: Slapovi Sopotnice (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
Kako biste uživali u netaknutoj prirodi, ne morate ići daleko, jer se još jedno nestvarno mesto nalazi u našoj blizini. Na zapadnim padinama planine Jadovnik, nedaleko od Prijepolja, u istoimenom selu, nalaze se čuveni slapovi reke Sopotnice.

Pored jedinstvenih pejzaža, okolnih, bujnih šuma i kristalno čiste vode, reku Sopotnicu karakteriše velika visinska razlika između ušća na 465 metara nadmorske visine i najvišeg izvora na 1150 metara nadmorske visine.

Slapovi sopotnice su 2005. godine proglašeni za spomenik prirode i zaštićeno dobro drugog stepena. 

Njihova autentičnost leži u tome da slapovi reke nikada ne presušuju, pa nije ni čudo što su posetioci ovog nestvarnog mesta iz godine u godinu sve brojniji. Zadivljujući prizori nastaju spajanjem tokova, koji se potom granaju.

Osim slapova, veliku pažnju privlače i okolne autentičnosti poput starih i obnovljenih vodenica.

Takođe, zaštitni znak ovog mesta predstavlja kamen Siga, koji nastaje taloženjem kalcijum-karbonata. Nekada su ga često eksploatisali, međutim, sada je to strogo zabranjeno radi očuvanja ravnoteže ekosistema.

Prema legendi, slapovi reke Sopotnice nastali su kada su prvi doseljenici začuli beskrajno nežan glas sa planine Jadovnik. Taj glas, upitao je meštane da li žele sreću ili vodu. Njihov odgovor bio je voda, a kako legenda kaže, dodali su da će se za sreću snaći.

Verovali u legende ili ne, činjenica je da su slapovi reke Sopotnice doneli sreću mnogima jer njihova mistična privlačnost, donosi unutrašnji mir, inspiraciju i ono najvažnije – osećaj povezanosti sa prirodom.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti