Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju “Njegoševog dana” u Matici srpskoj. Osim gradonačelnika, tom prilikom prisutnima su se obratili predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i Episkop mohački gospodin Isihije.

“Кao što je neraskidiva veza između Matice srpske i Novog Sada, tako je neraskidiva i vanvremenska veza između našeg vladike Petra II Petrovića Njagoša i te naše najstarije književne, kulturne i naučne institucije. Nije onda slučajno što je Matica srpska pre 13 godina osnovala Njagošev odbor. Iako danas postoje pokušaji da se drugačije sagleda lik velikog državnika, diplomate, mislioca Njagoša, koji je bio ispred svojih savremenika, a čini se i ispred današnjeg vremena, ne može se političkim aktima poništiti ono što je stvarao i pisao. Nema administrativne mere koja može da poništi vezu između velikog vladike i srpske kulture i književnosti”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić istakao je da je u poslednje dve godine dobra saradnja sa državnim organima, od Grada Novog Sada do Republike Srbije, omogućila Matici da postigne izvanredne rezultate kako se i očekuje od jedne takve institucije.

“Današnji dan je posvećen Njagošu, a o tome koliko je on važan za srpsku kulturu, bar na ovom mestu ne treba mnogo govoriti. Ove godine, na još jednom naučnom skupu biće promovisan prethodni zbornik koji je doneo nova saznanja i veoma zanimljive uvide u tumačenju Njagoševog dela, što podrazumeva dublje razumevanje Njagoša. Mi ćemo učiniti sve da Njagoš ostane jedna od kapitalnih stvari u svekolikom srpskom pamćenju”, izjavio je prof. dr Dragan Stanić.

U okviru programa “Njegoševog dana” predviđeni su prikaz Njagoševog zbornika Matice srpske br. 3 i naučni skup “Jezik u Njagoševim delima” u kojem učestvuju ugledni akademici i profesori.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments