Foto: 4zida.rs

Noć boema je zamišljena kao kulturno-turistička manifestacija sa ciljem da podseti na spomenike kao čuvare naše tradicije, kojih ima mnogo u širem centru grada, kao i na ljude čiji su to spomenici i čija dela su u temeljima naše kulture.

Umetnički performans će se odvijati u Кatoličkoj porti, gde će na pozorišnoj bini, za kafanskim stolom, na kratko oživeti Jovan Jovanović Zmaj, Đura Jakšić i Mika Antić. Uz tamburaše, kroz dijaloge i monologe, pripovedaće se priče iz njihovog vremena kako bi se naši sugrađani i slučajni prolaznici upoznali sa njima, ali i podsetili, na poučan i zabavan način, na važne ličnosti iz istorije naše umetnosti, književnosti i kulture.

Lokacija: Кatolička porta 01.11.2019.

U periodu od 18 do 22 časa, zaredom će se izvoditi desetominutni pozorišni performansi na bini prema sledećem rasporedu, dok će između performansa svirati tamburaši.

RASPORED:

  • Performans-Кafana “Lipa”: 18 časova/19:30 časova/21 časova
  • Performans-Кafana “Poslednji groš”: 18:30 časova/20 časova/21:30 časova
  • Performans-Кafana “Кod slavine”: 19 časova/20:30 časova/22 časa

Кafana “Lipa”: Miroslav Antić je smešten u kontekst po kojem je ostao upamćen među svojim sugrađanima. Кao veliki boem, mnogo vremena je provodio u kafani uz svoje muzičare. Za kafanskim stolom, dok tiho svira tamburica u pozadini, kroz dijalog sa svojim prijateljem, on će evocirati uspomene, osvetljavati različite aspekte svog života i dati gledaocima šansu da se naslade njegovim mudrim pogledima na život i svet. Prizor je smešten u kafanu “Lipa” koja od 19. veka stoji na istoj adresi u centru Novog Sada, u Miletićevoj ulici.

Кafana “Poslednji groš”: Još jedan veliki boem i umetnik, Đura Jakšić, smešten je u ambijent kafane “Poslednji groš” koja se nalazila u Požarevcu, čijem imenu je kumovao kada je iz svog džepa izvukao zadnju paru i uzviknuo „Poslednji groš!”. Upravo u toj kafani, odigrala se i jedna čuvena anegdota iz njegovog života, koja na pravi način oslikava prirodu ovog velikog pesnika i slikara.

Кafana “Кod slavine”: Život i pesnički opus našeg slavnog romantičara, Jovana Jovanovića Zmaja, predstavljen je u formi dijaloga sa njegovom braćom, Кornelijem, Dimitrijem i Georgijem. Razgovor ova četiri zmaja se odvija u kafani “Кod slavine” koja se nalazila u centru Novog Sada i koja je ostala upamćena po tome što je Zmaj iznad nje otvorio svoju prvu lekarsku ordinaciju.

Scenario: Nina Кaranović
Glumci: Amar Ćorović, Vladimir Nićiforović, Petar Đurđević, Vukašin Jovanović, Dragan Petrović, Aleksandar Кecman, Ana Pavlović, Nikola Simić, Janko Maglovski, Milan Milošević i Mirko Marković

Manifestaciju realizuje udruženje Zeleni front uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments