Noć muzeja na više lokacija u gradu

       
Foto: public.boxcloud.com

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” na više lokacija u gradu danas 19. maja, od 17 do 1:00 čas iza ponoći biće obeležen Međunarodni dan muzeja.

Gradska biblioteka

“Pobeda kreativnosti u kulturi” predstavlja interesantnu izložbu predmeta, likovnih radova, nakita i fotografija nastalih u svakodnevnom kreativnom osmišljavanju programa u radu sa decom i mladima koje realizuju  maštovite, večito inspirisane, a pre svega obrazovane bibliotekarke koje rade u mreži gradskih i prigradskih ogranaka Gradske biblioteke u Novom Sadu.

U foaljeu Gradske biblioteke u Novom Sadu biće postavljena izložba povodom 150 godina zvanične pobede Vukove reforme jezika i pravopisa i 200 godina od objavljivanja prvog izdanja Srpskog rječnika sa Srpskom gramatikom u Beču.

Od 19.00 časova do 20.00 časova gost je prof. dr Tihomir Dugandžija, sa Institut za onkologiju Vojvodine podeliće sa posetiocima svoja znanja i iskustva iz dugogodišnje prakse.

Od 20.00 časova, u dvorištu centralnog objekta Biblioteke (Ul. Dunavska 1) održaće se koncert klasične muzike „Violinisti na balkonu“. U programu nastupaju Juca Vidić, Olivera Mitrović i Jelisaveta Čivović, učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Arhiv Vojvodine

Izložena dokumenta iz Zbirke karata i planova, karakteriše i njihov izuzetan likovni, grafički i umetnički izgled. Široj javnosti će biti predstavljeni planovi gradova, ulica, stambenih zgrada, crkava, kasarni, bolnica, ugostiteljskih objekata, škola. Takođe, katastarske karte oranica, ostrva, reka i industrijskog nasleđa. Posebno se ističu planovi građevinskih objekata u Novom Sadu. Dokumenta obuhvataju vremensko razdoblje od 17. do kraja 19. veka. Karte i planovi u Zbirci Arhiva Vojvodine na osoben i slikovit način prikazuju društveni, kulturni, istorijski okvir i prirodno okruženje naroda koji su živeli na današnjoj teritoriji AP Vojvodine.

Arhiv Vojvodine se opredelio da prikaže javnosti malo poznata dokumenta o ovim istorijskim događajima, budući da se ove, 2018. godine obeležava 170 godina od početka revolucionarnih zbivanja i Majske skupštine.


Francuski institut u Novom Sadu

Pedeset godina nakon previranja koja su potresla Francusku i obeležila početak nove ere u njenom društvu, Francuski institut u Novom Sadu vas poziva da kroz filmske projekcije, izložbu fotografija i simbole koji su obeležili maj ’68, bliže upoznate ovu istorijsku prekretnicu. Istovremeno predstavljajući društveni, politički i kulturni pokret, uticaj šezdesetosmaških zbivanja odjekujeni u današnjem društvu, a Francuski institut u Novom Sadu vas poziva da u Noći muzeja zajedno oživimo njihov duh.


Muzej savremene umetnosti

Izložba pod nazivom “Bežanje I gušenje” Miloša Šobajića, kreće iz veoma zamršenog istorijskog čvorišta iz koga se granaju i razvijaju različite poetske diskurzivnosti koje paralelno traju i na domaćoj i na svetskoj sceni, naravno u različitim statusima, dajući svetu umetnosti bogatstvo izraza, stavova i pogleda na svet u ritmu koji je scenu značajno ubrzao i razigrao.

Grupna izložba pod nazivom “Mediji su u vazduhu, pod zemljom, u vatri”, predstavlja kustosku selekciju umetničkih praksi i medijskih taktika umetnika iz Katalonije/Španije i Vojvodine/Srbije. Ova Izložba je realizovana kao nastavak saradnje između dve partnerske institucije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Fondacije Antoni Tapijes (Fundació Antoni Tàpies) na Per Muse projektu koji je podržala Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa. Izložba predstavlja aktuelne prakse iz dva geografska regiona koje promišljaju odnos između sveta prirode i sveta tehnologije i dotiču pitanja u okviru prisutnih diskusija o pojmu novih i starih medija, upotrebi tehnologije i angažovanih medijskih taktika u kontekstu savremene umetnosti.


Gradska prodajna galerija

Izložba “Evolucija” slikara Šlajf Šandor


Udruženje distrofičara

Slikanja na platnu, štrikanje prstima, za decu radionica bojenje magnetića u prostorijama Udruženja distrofičara. Ovo je jedinstvena prilika da se predstavi rad većeg broja invalidskih organizacija i promovišu sposobnosti osoba s invaliditetom. Takođe, ovo je jedan od retkih projekata u koji je uključen veliki broj organizacija osoba sa invaliditetom, jer umetnost ne poznaje granice i ne pravi razlike među ljudima. Ove godine bi po peti put pokrenuli inicijativu i izložili umjetničke radove čiji su stvaraoci osobe s invaliditetom a u okviru manifestacije Noći muzeja kao jedne od destinacija.


Škola “Milan Petrović

Umetničko stvaralaštvo kao način inkluzije, jedan je od koraka ka ostvarivanju tog prava za mlade talentovane osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koje su kao i njihovi vršnjaci iz tipične populacije izabrali da im likovna umetnost bude životni poziv. Prezentovani su radovi šestoro mladih umetnika.

Prodajna galerija škole “Atelje MP” sa radovima ostvarenim na kolonijama nalazi se u ulici Železnička br. 26.


Galerija La Vista

Možete pogledati Istoriju vazduhoplovstva u Vojvodini


NIS a.d. Novi Sad

Možete pogledati “Virtuelni svet nafte”

NIS je kompanija sa bogatom istorijom, koja seže do daleke 1949. godine kada su se začeci jugoslovenske naftne privrede tek nazirali. Muzej NIS-a, sa postavkom sačinjenom od eksponata velike vrednosti, informiše posetioce o prvim bušotinama, počecima istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, preradi nafte i benzinskim pumpama, i donosi priču o razvoju jedne od najvažnijih privrednih grana u našoj zemlji – energetike. Posetioci Noći muzeja imaće priliku da učestvuju u potrazi za naftom koja predstavlja pravu avanturu, kroz spoj najsavremenije naučne tehnologije iz raznih inženjerskih disciplina na terenu i u laboratoriji.

Za male i velike istraživače nafte, NIS je u Noći muzeja pripremio interaktivni prikaz pronalaženja ležišta nafte i gasa i kako se bušotinama dolazi do njih.

Kroz zabavno istraživanje u interaktivnoj igrici, uz 3D naočare za virtuelnu realnost i UV laboratorijsku lampu, savladaćete ceo proces traganja za naftom.


Javna medijska ustanova „Radio-televizija Vojvodine“

Možete pogledati, dane džeza u Novom Sadu 1979. – 1988.


Pasterov zavod Novi Sad

Herrenzimmer von Dr Hempt 11


Udruženje Istorijski muzej Jugoslavije

Možete pogledati, svakodnevni život u Kraljevini i Socijalističkoj Jugoslaviji.

Udruženje Istorijski Muzej Jugoslavije obavlja delatnost prikupljanja, zaštite, čuvanja i izlaganja zanatskih i industrijskih predmeta koji su nastali ili su  korišćeni u vreme postojanja Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije i Socijalističke Jugoslavije. Postavka Muzeja ima za cilj da upozna posetioce o načinu života  običnih  ljudi u periodu postojanja države Jugoslavije i to kroz artefakte koji su tada bili u širokoj upotrebi. Specifičnost stalne postavke muzeja se ogleda u tome što  su skoro svi izloženi predmeti postavljeni tako da se njihovo funkcionisanje može demonstrirati, a sami artefakti se mogu dodirnuti i pažljivije proučiti što  omogućava dobru komunikaciju između posetilaca i izloženih artefakata.


Visart – asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu

Izložba slika Janoša Tarka prelazi granicu klasične prezentacije i podršku nalazi u zvučnoj podlozi i efektima. Njegova platna snažnog kolorita ali artikulisane ekspresije u sebi nose daleke odjeke autorkog stripa, strit arta i grafita i prožete su atmosferom muzičkih hepeninga. Njegove figure i urbani prizori nose dublje poruke, zamaskirane agresivnom bojom i neočekivanim iskrivljenjima oblika. Dubljom analizom prepoznaje se angažovani diskurs umetnika spremnnog da reaguje i komentariše odnose na reaciji čovek-društvo, stavljajući na prvo mesto pojedinca i njegove frustracije. Umetnik ima sposobnost da se distancira i da ćesto svoju vizuru provuče kroz prizmu duhovitosti i dosetke.

 

autor: nsuzivo.rs/nocmuzeja.rs

Komentari: