Novi Sad će od 19. do 29. aprila biti mesto susreta uglednih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta. Ukupno trinaest koncerata, koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.

Govoreći o programu NOMUS-a, organizatori su izdvojili nastup Beogradske filharmonije pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, sa kojom će na otvaranju kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine, kao i nastup svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinje Roberte Invernici i ansambla pod nazivom Akademija ”Hermans” iz Italije kojim će ovogodišnji NOMUS biti zatvoren.

’’Uložilili smo veliki trud i siguran sam da će kritika i publika to prepoznati. Na naše zadovoljstvo NOMUS se širi i nekoliko koncerata u našoj produkciji biće upriličeno van Novog Sada, pre svega nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Beogradu, a mladi solisti iz Linhenštajna predstaviće se u Školi za muzičke talente u Ćupriji’’, kazao je glavni i odgovorni urednik NOMUS-a Milan Radulović i dodao da će ove godine umetnici koji učestvuju u programu dobiti na poklon autentičnu skulpturu koja simbolizuje povezivanje, a koju je kreirao vajar Miša Cvjetičanin.

Najavljeno je da će ovo izdanje Festivala obogatiti i dva nešto drugačija, neklasična programa – jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap s Duom ”Meduoteran”, poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki ”Sudar Percussion” s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.

’’Bez obzira na dugu tradiciju, NOMUS je iznova mlad, a Muzička omladina nenametljivo i uporno dokazuje da je ovakav festival neophodan deo kulturnog života Novog Sada, ali i neizostavan segment nacionalnog umetničkog blaga’’, naglasila je umetnička direktorka Festivala Marija Adamov.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je  da je NOMUS jedna od najreprezentativnijih manifestacija Novog Sada.

’’On godinama doprinosi kreiranju imidža Novog Sada kao mesta u kojem se dešavaju ekskluzivni kulturni događaji. Zbog toga smo ponosni na Muzičku omladinu koja zaista svake godine uspeva da nas prijatno iznenadi koncepcijom programa koji je uvek inovativan i više nego aktuelan. Grad takve kvalitete visoko vrednuje i svesni smo značaja NOMUS-a i kada je reč o prestižnoj evropskoj tituli koja nam je dodeljena za 2021. godinu’’, istakao je Dalibor Rožić.

 

autor: nsuzivo.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
20/04/2018 18:54

Gavriljuk je australijski pijanista, ako smem da primetim.