SPECIJALNI RAPORT S LICA MESTA: Objekat će imati najmoderniju opremu koja će omogućiti brži i lakši rad sa pacijentima, a primenom novih tehnologija, zgrada će sada biti štedljiva i energetski efikasnija

Radovi na potpunoj rekonstrukciji objekta Doma zdravlja na Limanu biće gotovi sledećeg meseca, a onda kreće opremanje objekta. Reporteri portala NS uživo prvi su u Novom Sadu ušli u objekat i na licu mesta se uverili kako napreduju radovi.

U svim prostorijama biće ugrađena najmodernija oprema koja će omogućiti brži i lakši rad sa pacijentima, a primenom novih tehnologija, zgrada će sada biti štedljiva i energetski efikasnija. Urađeno je sve, počevši od centralne klimatizacije koja će biti potpuno bezbedna za korišćenje jer svež vazduh ulazi odvojenim kanalima i ne meša se sa vazduhom iz objekta pa do opreme za laboratiju i stomatlošku službu.

Radovi vredni 826 miliona: U svim prostorijama biće ugrađena najmodernija oprema koja će omogućiti brži i lakši rad sa pacijentima

Ovaj objekat trpeo je velike pritiske jer je dnevno kroz njega prolazilo više od 5.000 pacijenata, pa je ova investicija vredna 826 miliona dinara bila nužna kako bi se nivo usluge pacijentima podigao na najviši nivo. Kada je 1981. otvoren ovaj objekat bio je jedan od najmodernijih u tadašnjoj državi, ali su zub vremena i neadekvatno održavanje uzeli danak.

FOTO: Savremena dijagnostika: Laboratorija će biti opremljena najnovijom opremom

Kroz ovaj objekat dnevno prolazi više od 5000 pacijenata

Pri rekonstrukciji su korišćeni moderni izolacioni materijali, a cela rasveta zamenjena je LED sijalicama, pa je energetska efikasnost podignuta na najviši nivo. Osim toga dekoraciona led rasveta programirana je po kalendaru zdravlja, pa će se boja svetla menjati u odnosu na njega.

Štedljiva zgada: Korišćeni su kvalitetni izolacioni materijali, a cela rasveta zamenjena je LED sijalicama, pa je energetska efikasnost podignuta na najviši nivo

Ono što je zanimljivo da je na stepeništu ostavljen originalni granit, koji je visokog kvaliteta. Granit je ispoliran i vraćen mu je nekadšnji sjaj. Takav materjal je dugotrajan i posle poliranja može biti korišćen decenijama jer ga je teško oštetiti. Korišćena je najkvalitetnija spoljna i unutrašnja stolarija, koja je bojama i tonovima uklopljena sa šalterima i klupama u čekaonicama. Urađeni su i novi sanitarni čvorovi u celom objektu. Modernizovanje i inormacioni sistem, a pacijenti će na specijalnim led ekranima poput onih na aerodromima moći da se informišu o radnom vremenu izabranog lekara.

Novo lice starog materijala: Staro stepenište je sačuvano i ispolirano jer je reč o vrlo kvalitetnom granitu

Na mestima gde nisu postavljene pločice na podovima će se nalaziti specijalna PVC termofolija koja ima dobru hidroizolaciju i laka je za održavanje.

Precizno i pouzdano: Folija se postavlja uz pomoć specijalnih fenova i skalpela

Dekoraciona led rasveta programirana je po kalendaru zdravlja, pa će se boja svetla menjati u odnosu na njega.

– Radovi su počeli u februaru prošle godine, ali u međuvremenu je zbog epidemije bilo otežavajućih okolnosti, što je usporilo njihovu realizaciju. Očekujem da će na leto ovaj objekat biti na raspolaganju građanima Novog Sada – naglasio je gradonačelnik Vučević pri obilasku radova u martu ove godine

Guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Rolf Vencel ocenio je da je dinamika realizacije investicije u objekat Doma zdravlјa na Limanu impresivna s obzirom na to da će se to na kraju biti praktično nova ambulanta.

N. Bilić

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
06/07/2021 17:23

Sve je to lepo, ali nas narod ce to brzo unistiti. Jer ono sto nije njihovo necene i necuvaju nego samo unistavaju.

Teodora
06/07/2021 22:51

Hajde sad i Betaniju tako ❤️