Svako od nas ima super moć – to je ideja vodilja novog programa “Supermoćni”, koji počinje 24. novembra i traje do 3. decembra, sa završnicom na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Više od 35 događaja – izložba, radionice, performansi, projekcije filmova, koncerti i obuke promovisaće otvorenost, inkluziju i pre svega ideju da svako poseduje talenat koji treba podeliti sa drugima.

U saradnji 30 lokalnih organizacija, prevashodno aktivnih udruženja osoba sa invaliditetom, koje je povezao “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” biće predstavljeni različiti talenti odnosno supermoći: crtanje, igra, gluma, pevanje, ručni rad, film, lutkarstvo, slikanje, sviranje, informisanost.

Program će se odvijati u čak tri prostora za kulturu – kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg i novootvorenom Kutku za kulturu na Slanoj bari.

Određeni programi govornog tipa biće na znakovnom jeziku, dok će takođe pojedine projekcije filmova pratiti audio deskripcija.

Program “Supermoćni” u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b) otvara izložba “Trenutak u hodu i letu” u 18.30 časova koja predstavlja radove dece iz ŠOSO “Milan Petrović”, nastale u okviru likovne kolonije održane u Edukativnom kampu Čenej i objektu škole na Novom naselju. U 19 časova počinje Impro veče u okviru kog će zajedno nastupiti soundbeam orkestar “Dobri ljudi” i novosadski rege sastav Killo Killo banda. Soundbeam orkestar “Dobri ljudi”, nazvan po muzičkom uređaju na bazi senzorske tehnologije, nastoji da poboljša senzibilitet zajednice prema osobama sa invaliditetom ili ometenih u razvoju i već šest godina aktivno kreira i izvodi različite muzičke sadržaje, uglavnom sopstvene bluz i džez improvizacije ili ambijentalne pasaže. U 20 časova biće izvedena monodrama “Nebeski divan Toše Ačanskog”, koju izvodi Bojan Živanović, član udruženja građana “Vera ljubav nada” i sekcije tog udruženja “Teatra dobrih vibracija”. Predstava je bazirana na priči Toše Ačanskog sa Salajke, koji je u rat otišao kao mobilisani vojnik Austrougarske, i jedan je od mnogobrojnih  srpskih vojnika koji su nestali na Solunskom frontu i vode se kao N.N.  na Zejtinličkom vojničkom groblju.

Kulturna stanica Eđšeg (Antona Čehova 4) program “Supermoćni” započinje operom za decu “Pčelica Dana” kompozitora Petra Jovanovića, a koju organizuje udruženje umetnika “Visoko C” 24. novembra u 11 sati. U pitanju je kratka priča namenjena deci uzrasta od 2 do 9 godina. Opisuje jedan divan radni dan pčelice Dane, koja skuplja med i brine se o živim bićima na cvetnoj livadi, u čemu joj pomaže leptirić Šarko. Zaplet nastaje kada se pojavi bumbar Beda koji otme sav sakupljeni med i zarobi pčelicu Danu.

“Supermoćni” u Kutku za kulturu (Sentandrejski put 106b) takođe kreću 24. novembraRadionicom pletenja prstima od 16 do 19 sati koju organizuje udruženje za cerebralnu paralizu “Sunce” i udruženje građana “Teatrilo”. Prijave za radionice su putem facebook stranice Kutka za kulturu: http://bit.ly/kutak-za-kulturu

Program “Supermoćni” obuhvatiće i Obuke iz osnova pristupačnosti za zaposlene u ustanovama kulture i organizacije sa ciljem unapređenja znanja iz oblasti pristupačnosti i razmene iskustva o primerima dobre prakse i izazovima sa kojima se susreću u pogledu unapređivanja pristupačnosti u ustanovama kulture, za sve potencijalne korisnike. Prijave za obuke su na sledećem linku: http://bit.ly/supermocni-obuke-pristupacnost i traju do 24. novembra do 16 časova. Više o Obukama možete pronaći na sajtu.

Program “Supermoćni” možete pronaći i na društvenim mrežama:

Program “Supermoćni” deo je programskog luka “Druga Evropa” koji do 15. decembra predstavlja drugačiju, manjinsku, skrivenu, ali hrabru i izazivačku kulturnu i umetničku scenu Novog Sada, iza kog stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments