foto: Aleksandar Milutinović

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada Novog Sada u periodu januar – avgust 2018. godini ukupno je boravilo 136.401 turista što predstavlja porast u odnosu na isti period prethodne godine za 9,2%.

Prema istom izvoru u periodu januar – avgust 2018. godine ukupno je ostvareno 298.371 noćenja što predstavlja porast od 24,7%. Od toga domaći turisti su ostvarili 98.725 noćenja (rast za 27,5%), a strani 199.646 (rast za 23,3%).

Prema podacima dobijenim od strane smeštajnih kapaciteta, u Novom Sadu su u avgustu 2018. godine najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije, zatim iz Nemačke, Hrvatske, Kine, Slovenije, Grčke, Izraela, Holandije, Poljske. Po noćenjima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija.

U prethodnih nekoliko nedelja, TONS je ugostio nekoliko grupa novinara i turoperatora sa ciljem promocije Novog Sada kao turističke destinacije, koja ima veoma raznovrsnu ponudu i time se ističe od drugih mesta u Srbiji.

U toku avgusta meseca, u Novom Sadu boravila je manja ekipa jedne producentske kuće iz Nju Jorka koja je snimala kadrove za boravak u Novom Sadu, najviše namenjene turistima koji putuju porodično i to u prisustvu najmlađih članova.

Krajem avgusta meseca, na poziv Turističke organizacije Beograda, Novi Sad je posetio novinar koji piše za čuveni Lonley Planet, Kevin Raub. Gospodin Raub.

Već u septembru mesecu, TONS je takođe na poziv svojih kolega iz TO Beograda ugostio brojne novinare. Najpre je u Novom Sadu boravila grupa novinara iz Slovačke, koja je imala priliku tokom boravka da se upozna sa znamenitostima Petrovaradinske tvđave, Sremskih Karlovaca, lepotama centra grada i da se upozna sa gastronomijom i vinskom kulturom ovog podneblja, a posebno su ih oduševili sugrađani koji su tokom njihovog boravka pokazali izuzetnu susretljivost i gostoprimstvo.

Među novinarima koji će svojoj publici u Slovačkoj preneti pozitivne utiske sa ovog studijskog putovanja, našli su se i predstavnici medijske kuće Travel Channel u Slovačkoj, kao i poznatog časopisa Dimenzie i drugih renomiranih medijskih kuća.

Nakon ove posete, TONS je ugostio prvi put do sada grupu predstavnika turoperatora iz UAE. Pored centra grada, Sremskih Karlovaca, Salaša 137, Novi Sad je predstavljen i putem ribljih specijaliteta i drugih ukusnih đakonija. Ova grupa turoperatora generalno je zaniteresovana da organizuje ture za turiste koji putuju samostalno, a ne u okviru.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments