Foto: Aleksandar Milutinović

Novi Sad slavi 270. rođendan u znak sećanja na prvi februar 1748. godine, kada je od carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada.

Pre 270 godina, najbogatiji žitelji Petrovaradinskog šanca za 80 000 forinti otkupili su ”slobodu” grada.  ,,Poveljom slobodnog kraljevskog grada’’ koju je potpisala Marija Terezija, Novi Sad je stekao autonomiju visokog stepena, kojom je stečeno  pravo na sudsku, zakonodavnu, izvršnu vlast i samostalno ubiranje poreza.

Novi Sad se tada izjednačio sa ostalim urbanim komunama Carevine, koje su u tom periodu prelazile iz feudalne u građansku epohu.

Važno je napomenuti da je grad tada poneo novo ime na četiri jezika: Ujvidek na mađarskom, Nojzac na nemačkom, Neoplanta na latinskom i Novi Sad na srpskom jeziku, jer su se pripadnici različitih naroda dogovorili da zajedno rade i skupljaju novac da dobiju slobodu.

Dan grada  zvanično se  obeležava od 1998.godine, a građanima i građankama zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti, prepoznatih kao  obeležje grada i njegovih stanovnika,  dodeljuje se Februarska nagrada.

Ove godine, laureat Februarske nagrade je upravnik Betanije Tihomir Vejnović, kome će nagrada biti uručena večeras u 18 časova na Svečanoj akademiji, a prijem za delegacije gradova prijatelja i pobratima održaće se u Gradskoj kući.

Takođe, povodom obeležavanja Dana grada, mama prve bebe rođene posle ponoći u novosadskom porodilištu, dobiće na poklon ček na 200 hiljada dinara.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments