Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Novi Sad će po prvi put dobiti kompletno opremljen zalivni sistem za tri celine u gradu – Liman, Bulevar Evrope i Futoški park, a danas su radove na izgradnji zalivnog sistema u Futoškom parku obišli gradonačelnik Miloš Vučević i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

-Naš grad više neće zavisiti od toga da li ima dovoljno cisterni sa vodom ili padavina. Futoški park je prvorazredni biser prirode u srcu grada. Zahvalni smo Ministarstvu na podršci – istakao je gradonačelnik Vučević.

Dodao je da su Grad i JKP ”Zelenilo” izdvojili 33 miliona dinara, jer pored novih zasada, podjednako se mora voditi računa o održavanju zelenih površina.

Prema rečima ministarke Vujović, poslednjih godina primećeno je da se drveće suši, a sistem će obezbediti navodnjavanje korena stabla.

– Pokrivenost zalivnim sistemima u Novom Sadu do sada je bila tri posto, a sada će se ta slika promeniti. Ministarstvo se trudi da u borbi protiv aero zagađenja, pošumljavanje i ozelenjavanje budu najznačajniji faktori, i to nam je prioritet, posebno u Novom Sadu i u drugim opštinama Vojvodine gde je procenat pošumljenosti izuzetno nizak. Početkom godine Ministarstvo je raspisalo konkurse gde je 38 jedinica lokalne samouprave dobilo sredstva za pošumljavanje i ozelenjavalnje koji su glavni stubovi zelene agende i važan činilac u borbi protiv klimatskih promena – istakla je Vujović.

U Futoškom parku će biti izgrađen automatski zalivni sistem sa izvorištem. Pumpa će biti postavljena na dubini od 22 metra, sa kapacitetom od 12 litara u sekundi. Koristiće se “pop-up” rotacioni mlaznici, sistem “kap po kap” i baštenska creva.

Više od 26 kilometara cevi će se prostirati duž parka, gotovo 800 raspršivača za zalivanje travnjaka, 95 kompleta za zalivanje stabala.

Radovi u Futoškom parku se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Novog Sada, a završetak se očekuje do kraja godine.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lazar
13/10/2021 22:56

To je lepo cuti.A sta je sa ostalim delovima grada pod drvecem i travom?Na Novom Naselju se osusile mlade breze,javori i ostalo drvece jer letos nije zalivano.

Dragana
14/10/2021 11:58

Inace je grqd skroz uredjen, cist,sve je pod konac pa je samo falio sistem kap po kap. Bravo

Betty
15/10/2021 10:49

Pa, kad pričamo o pošumljenosti gradova, ni jedan ne može ni blizu da priđe Somboru. Nejzeleniji grad u kom sam bila.