Međunarodni dan slepih i slabovidih, 15. oktobar, u Novom Sadu biće obeležen u okviru programa pod nazivom Oči srca programima koji će biti organizovani tokom celom dana na nekoliko lokacija u gradu koji će kulminirati večernjim koncertom u Sinagogi, a čiji je cilj da ovu temu stavi u fokus i približi je našim sugrađanima.

Tokom 15. oktobra biće realizovano više dnevnih programa na nekoliko lokacija u gradu (Studentski trg, plato Spensa, Trg slobode) koncipiranih kroz muzički i dramski program, uz projekciju filma o pijanisti Uglješi Brkljaču reditelja Dušana Miletića. Učesnici umetničkih performansa na ovih nekoliko gradskih lokacija biće duo Bogdanov i Dragan Jajić Vladisavljev sa ekipom Kreativnog pogona.

Centralni događaj je večernji koncert u Sinagogi, na kome će, pored Uglješe Brkljača učestvovati i pijanisti Petra Spasojević, Rita Kinka, Ratimir Martinović, violončelista Marko Miletić, klarinetista Aleksandar Tasić, gudački kvartet TAJJ i gudački orkestar Kamerata Akademika, koji će, kao znak podrške slepim i slabovidim, svirati sa povezom na očima. Koncert će početi u 19 časova. Ulaz na koncert će biti omogućen uz donaciju za povez, a pri-kupljena sredstva biće upotrebljena za edukaciju slepih i slabovidih osoba u kretanju gradom i nabavku pasa vodiča.

Na konferenciji za novinare koja je održana ovim povodom u sredu 10. oktobra u Dekanatu Akademije umetnosti govorili su Anica Milošević, u ime Fondacije NeoplantArt, i učesnici programa, pijanista Uglješa Brkljač i violončelista Marko Miletić.

Uglješa Brkljač izrazio je veliko zadovoljstvo zbog načina na koji će se u Novom Sadu po prvi put obeležiti Međunarodni dan slepih i slabovidih, čime se podiže svest građana o položaju slepih lica i pobuđuje empatija: “Čast mi je što učestvujem na koncertu sa mojim profesorom, Ratimirom Martinovićem, kao i sa mojim bivšim profesorima, a sada kolegama sa Akademije umetnosti,  i što smo se okupili oko ovako plemenitog cilja.”

Kako je istakao rukovodilac gudačkog orkestra Kamerata Akademika, Marko Miletić, svim članovima orkestra je sviranje sa povezom na očima veliki i potpuno jedinstven izazov, i veruje da će uloženi trud biti minimalan u odnosu na snagu iskustva i poruke koju time šalju.

Program Oči srca za svoj dugoročni cilj ima osposobljavanje slepih i slabovidih osoba u samostalnom kretanju gradom i osamostaljivanje u svakodnevnom životu, obezbeđivanje adekvatne obuke za prostornu orijentaciju, asistivne tehnologije i ravnopravnog učešća slepih u društvenoj zajednici. Motiv je podizanje svesti o položaju slepih lica i podsticanje empatije kod građana.

Iza ideje o organizaciji programa Oči srca stoje organizacije NeoplantArt i Akademija umetnosti u Novom Sadu, a program se realizuje uz podršku Fondacije Novi Sad 2021.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments