Novi Sad na talasu novih inicijativa mladih

       
foto: Aleksandar Milutinović

Danas, 21. juna, predstavljen je projekat “Gradonačelnik otvara vrata – uključimo se!”. Projekat će biti realizovan pod pokroviteljstvom Omladinske prestonice Evrope “OPENS 2019” kroz uključivanje mladih u politiku Grada Novog Sada, a zahvaljujući Udruženju “Čepom do osmeha” koje je nosilac projektne ideje.

Cilj ovog projekta jeste saradnja mladih sa relevantnim institucijama, koji će putem okruglih stolova i razgovora sa gradonačelnikom ostvarivati ciljeve iz oblasti omladinske politike.

Ovim povodom u Gradskoj kući govorili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Udruženja “Čepom do osmeha” Vanja Petković i predstavnik OPENS-a Vukašin Grozdanović.

“Ovo je još jedan iskorak za uključivanje mladih u donošenje odluka, a model saradnje sa gradskom upravom i NVO sektorom koji smo razvili u Novom Sadu, mnoge opštine slede, kao primer dobre prakse. Sada imamo Novosadski omladinski forum, osnovali smo i gradonačelnikov Savet za mlade, a projekat OPENS napreduje svakog dana”, rekao je Vukašin Grozdanović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je naziv projekta simboličan, a u tom smislu vrata Gradske kuće jesu otvorena za mlade otvorena, i to širom.

“Najvažnije je da mladi u Novom Sadu više nisu puki korisnici nekih usluga, nego su učesnici i sudonosioci ključnih odluka koje se tiču politike prema mladima. Očekuje me čitav niz sastanaka vezanih za ovu akciju i veoma mi je drago što ću imati priliku da razgovaram sa predstavnicima nevladinog sektora, jer svaki takav susret iskoristim da naučim nešto novo od tih mladih ljudi i da uvidim šta treba da se ispravi”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednica Udruženja „Čepom do osmeha” Vanja Petković je istakla da ta ekološko-humanitarna organizacija razvija, između ostalog, volonterizam i edukaciju mladih u pogledu saradnje sa relevantnim institucijama.

Podsetimo, akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice Humanitarno ekološke organizacije Čepom do osmeha Vanje Petković iz Novog Sada. Vanja je tokom svojih studija pokrenula humanitarnu akciju recikliranja čepova sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevnica.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: