Foto: NS Uživo

Uz prisutne građane, od najstarijih do najmlađih, gradske čelnike, crkvenih velikodostojnika, rabina, predstavnika romskih i jevrejskih zajednica, obeležena je 79. godišnjica Novosadske racije. 

-Danas smo složni na mestu koje svedoči fašističkom bezumlju, na mestu najveće novosadske tuge, baš ovde kod spomenika “Porodica”, na Keju žrtva racije pre 79 godina sproveden je stravičan pogrom nad Srbima, Jevrejima, Romima. Krvavi pir fašista koji su satrli čitave porodice- govorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je naveo da Racije treba da se sećamo ne zbog mržnje, već da bismo nastavili da se borimo protiv fašizma, jer ćemo samo ujedinjeni moći da ga sasečemo u korenu kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica.

Obeležavanje 79. godišnjice Novosadske racije na Keju; foto: NS Uživo

Na obeležavanju su govorili i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, koji se okupljenima obratio na hebrejskom i srpskom, ispričavši tragičnu, poučnu priču. Održana je i molitva koju je predvodio Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački Irinej Bulović.

-Sabrali smo se da se molitveno setimo dana velikog stradanja nevinih ljudi, naših sugrađana zverski pobijenih samo zbog imena koje su nosili i vere koje su ispovedali. Na spisku nevinih žrtava, pored Jevreja, Srba i manjeg broja Roma, Rusina, Hrvata, Mađara i Nemaca, nalazi se pod rednim brojem 1255 i jedna Grkinja, osamnaestogodišnja devojka Pagoni, i njeno ime zaslužuje da ne bude zaboravljeno- obratio se okupljenima Episkop bački Irinej Bulović.

Foto: NS Uživo

Vence na spomenik “Porodica” Jovana Soldatovića, položili su gradonačelnik Miloš Vučević, pripadnici romske zajednice, pripadnici jevrejske opštine Novi Sad, ambasadori Izraela i Mađarske, a rečna flotila Novog Sada sa predstavnicima sve tri strane, položila je venac u Dunav.

Foto: NS Uživo

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments