Novi Sad osniva Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja

       
Beograd, 16. aprila 2019. - Konferencija za novinare povodom dodele bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Srbiji u 2019. godini. FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je danas ugovor o dodeli bespovratnih sredstva za sufinansiranje osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Reč je o sredstvima koja se dodeljuju putem Javnog poziva za dodelu lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2019. godinu, koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

“Najviše nas raduje kada čujemo da se rađa više beba i kada vidimo da stižu novi klinci. Najveći i najlepši izazov je kada se borimo za više mesta u vrtićima i školama. U prva tri meseca ove godine u Novom Sadu rođeno je 1.610 beba, i to je za 70 dece više nego prošle godine. Zahvaljujući podršci Ministarstva, objedinićemo sve službe koje godinama funkcionišu u našem gradu i formirati Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Želimo da budemo spremniji da pomognemo roditeljima, budućim roditeljima, majkama, ali i bakama i dekama. Centar će biti smešten u najstarijem delu grada, gde je Novi Sad praktično rođen, pa neka to bude dobra simbolika, da doprinesemo rađanju što više beba i da motivišemo ljude da ostaju da žive ovde”, naglasio je Vučević.

Ukupna vrednost projekta osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja iznosi 26.125.150 dinara. Novom Sadu je putem Javnog poziva dodeljeno 22.206.377 dinara, a Grad učestvuje sa 3.918.772 dinara.

Projekat podrazumeva adaptaciju i renoviranje objekta u centru Novog Sada, u Almaškoj ulici br. 4, u okviru kojeg će delovati sledeće službe: savetovalište za mlade, škola za trudnice, patronažne sestre i savetovalište za dojenje.

Odobrena sredstva biće iskorišćena i za opremanje ginekološke ordinacije, sala za edukacije kao i za nabavku dva automobila, ali i za finansiranje početnog funkcionisanja škole roditeljstva i savetovališta za bake i deke.

 

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
NSjad
16/04/2019 16:03

Kako su prethodne generacije uopšte stasavale na ovom svetu (bez sofisticirane edukacije).