Svedoci smo da se Novi Sad poslednjih nekoliko godina ubrzano razvija, a pored objekata koji su već u izgradnji,  planirani su i objekti čija bi realizacija trebalo da krene u naredne dve godine.

PROČITAJTE JOŠ: OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVI MOSTOVI U NOVOM SADU

Stambena novogradnja

Novi Sad ide u visinu

Najviše se gradi u stambenom sektoru. Trenutno su u izgradnji objekti Pupinova palata firme Galens i soliter na uglu Braće Ribnikar investitora City Gradnja.

Stambeni kompleksi sve popularniji

U toku je i izgradnja nekoliko stambenih kompleksa, poput kompleksa Kraljev Park firme Galens, objekta firme Erker na uglu Futoške i ulice Cara Dušana.

Radovi se privode kraju i na kompleksu Aleksandar gradnje na Bulevaru cara Lazara, objektu Laguna firme Dijagonala na Bulevaru Evrope, na objektu Podbara kompleks firme Karin Invest, Sajam Kompleksu firme Tehnogradnja u ulici Branka Bajića, kao i na kompleksu firme Inobačka na budućem bulevaru Bate Brkića.

Više objekata na sremskoj strani

Zanimljivo je da se sve više investitora okreće i prirodnom okruženju na sremskoj strani grada, a to je viljdivo i na budućem kompleksu Solarna Dolina na Alibegovcu.

Sremska strana grada mogla bi postati raj za mirno porodično stanovanje, posebno potez oko naselja Mišeluk. Novosadski investitori najavljuju nove velike projekte u naredne dve godine, a prema njihovim tvrdnjama,  ti objekti potpuno će izmeniti izgled našeg grada i povećati kvalitet života, sa obzirom na to da će većina njih biti ekološki koncipirana.

Grad je najavio da će, ukoliko uspe dogovor sa vojskom, prostor na kojem se sada nalazi kasarna Jugovićevo, biti pretvoren u moderno stambeno naselje sa kompletnom infrastrukturom.

Najavljene su i izmene u generalnom urbanističkom planu, tako da se novi soliteri mogu očekivati na Novom naselju, Telepu, Detelinari, ali i na Bulevaru oslobođenja.

PROČITAJTE JOŠ: JAVNE GARAŽE ŠIROM GRADA

Poslovni objekti i tržni centri

Osim stambene novogradnje, primetan je  i porast gradnje poslovnih objekata. Sve više investitora odlučuje se da kombinuje stambene i poslovne objekte u moderne stambeno-poslovne komplekse.

Tržni centar Promenada investitora NEPI, jedan od najvećih tržnih centara u regionu, mogao bi da otvori svoja vrata posetiocima već u decembru ove godine.

Promenada

Tržni centar prostiraće se na 150.000 metara kvadratnih i zaposliće približno 1500 ljudi. Prema ranijim pisanjima našeg portala, među brendovima koji će svoje radnje otvoriti u Promenadi biće i svetski poznati lanac kafeterija “Starbucks”, ali i mnogi drugi poznati lanci restorana. Pored butika i restorana, tržni centar posedovaće i kuglanu, bioskop i mnoštvo drugih sadržaja.

Ovako izgleda gradilište Promenade

Za Spens postoji više opcija, ali više detalja biće poznato nakon odluke grada. Jedna od ideja je i da se deo Spensa privede drugoj nameni i da se izgradi hotel, a sigurno je da će sportski sadržaji ostati na tom mestu.

Spens

Podsetimo da bi, prema najavama gradskih institucija,  uskoro trebalo da počne obnova Radničkog univerzitet koji je izgoreo u požaru 2000. godine.

Ovde bi mogle biti smeštene gradske institucije, javna garaža ili bi mogao biti pretvoren u poslovni centar, a kada se obnovi biće arhitektonski usklađen sa zgradom bivše Razvojne banke.

Osim Promenade,  planiran je i tržni centar u blizini Železničke stanice, na placu koji je prošle godine kupila subotička firma “SMB gradnja”.

021.rs

Ova firma već je vlasnik parcele od 3.800 kvadrata koja se nalazi neposredno pored, a sada pošto su postali vlasnici cele površine, mogu da krenu u izgradnju tržnog centra koji može imati visoko prizemlje, maksimalne visine do osam metara i površinu od oko 10.000 kvadrata. Ista firma gradila je tržne centre Shoppy u Subotici i Borči, pa se sličan tržni centar može očekivati i na ovom mestu

Lidl

Poznati nemački lanac marketa Lidl do kraja godine otvoriće svoj prvi market u Novom Sadu na Bulevaru Evrope.

U budućnosti planiraju još objekata, a kao jedan od mogućih placeva na kojima bi mogli da grade, pominje se prostor kod bivšeg rasadnika pored garaže JGSP-a na Futoškom putu.

Ikea

Švedska Ikea, najpoznatiji svetski proizvođač nameštaja, planira izgradnju svog centra i u Novom Sadu, a osim njega,  biće izgrađen još jedan centar u Dobanovcima na auto-putu Novi Sad-Beograd.

Mediji su kao moguću lokaciju za Ikeu pominjali Zrenjaninski put

Kod Master centra poslovni kompleks

Na prostoru iza Master centra, na placu na uglu ulica Branka Bajića i Braće Popović, planirana je gradnja poslovnih prostora, takozvanih “Open spejs ofisa”.

Institucije

Hitna pomoć

U toku su završni radovi na zgradi Hitne pomoći na Bulevaru patrijarha Pavla, zgrada bu uskoro trebalo da bude useljena.

Podsetimo, objekat se prostire na 3000 metara kvadratnih na tri etaže. U prizemlju će se nalaziti noćna ambulanta za decu i odrasle i ogranak Apotekarske ustanove s dežurstvom od 24 časa dnevno. U severnom delu prizemlja biće smešten glavni ulaz u objekat i centralni hol sa stepeništem i liftom, kao i atrijumski prostor.

Na prvom spratu predviđen je edukativni centar za obuku zaposlenih prilikom masovnih nesreća, elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, kao i potencijalni smeštaj ugroženih građana u takvim okolnostima, dok je drugi sprat namenjen za trijažno-distributivni centar, kao i za kancelarijski prostor. Na trećem spratu planiran je prostor za upravu i administraciju. Pored objekta će biti i garaža od više hiljada kvadrata za smeštaj voznog parka.

Vatrogasna baza

Na drugom kraju Bulevara patrijarha Pavla kod garaža JGSP-a, planirana je gradnja nove vatrogasna baze

Ekapija piše, pozivajuće se na Grad Novi Sad, da je potreba da vatrogasci imaju još jedno mesto za smeštaj, aktulena već decenijama, jer  je Novi Saddavno prerastao 30.000 stanovnika, koliko je imao kada su vatrogasci na prelazu između XIX i XX veka smešteni u ulici Jovana Subotića, odakle već ceo vek izlaze na požare i druge intervencije.

Novi prostor za sudske institucije

Na uglu Stražilovske i ulice Maksima Gorkog uskoro treba da nikne nova zgrada namenjena sudskim institucijama

Plac na kome bi trebalo da nikne nova zgrada Palate pravde u Novom Sadu ograđen je pre nekoliko dana.

Planovi za izgradnju Palate pravde postoje već nekoliko godina

Podsetimo, ministarka pravde Nela Kuburović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević konstatovali su da je izgradnja novog objekta Palate pravde u Novom Sadu za pravosudne organe od velikog značaja, a da se početak radova na tom objektu može očekivati do kraja tekuće godine.

Nova muzičko baletska škola

Kako prenosi portal gradnja.rs,  Srednja muzička škola Isidor Bajić u Novom Sadu dobiće novi prostor koji će ovog puta imati i svoju koncertnu dvoranu.

Moderan objekat na četiri nivoa imaće otvoren sportski teren,  ali i koncertnu dvoranu sa 428 mesta.

Muzičko-baletska srednja škola “Isidor Bajić” gradi se na Bulevaru cara Lazara na placu između ulica Šekspirove i Balzakove.

Nova zgrada RTV-a

Trenutno se gradi nova zgrada RTV-a na Mišeluku na mestu zgrade porušene u NATO agresiji, 1999. godine.

Kako prenosi Gradnja.rs, u novoj zgradi biće smeštene televizijske, radijske, veb redakcije, kao i svi prateći poslovni i radni prostori. U zgradi od 17.530 kvadrata predviđena je izgradnja pet televizijskih i šest radijskih studija.

U prizemlju je baza tri TV studija kao i Medija centar, restoran, kancelarijski prostor, ulazni foaje i garderoba. Na spratu je predviđen prostor za radio, kao i poslovni prostor produkcije. Zgrada će imati i veliki atrijum kao i pasarelu za horizontalnu komunikaciju između blokova.

Treći sprat rezervisan za novinare deska i zaposlene u produkciji koji prave informativni program. Veliki centralni desk za proizvodnju dnevnog programa uključuje i veb redakciju kao i radni prostor za 160 urednika i novinara. Na ovom spratu biće smešten i prostor za menadžment.

Cela lokacija za novu zgradu urađena je kao zelena oaza sa biljkama iz našeg podneblja. Ima više od 4.000 m2 otvorenog parkinga i 2.000 kvadrata garažnog prostora.

Naučno-tehoški park

Na Limanu 1, na uglu Fruškogorkse i Bulevara cara Lazara, gradi se naučno tehnološki parka FTN-a

Ceo projekat obuhvata površinu od 30.000 kvadratnih metara i da će budući naučno-tehnološki i inovacioni park u Novom Sadu sadržati prostor za inovacione startapove, istraživačke i razvojne centre kompanija, prostor za rad naučno-istraživačkih organizacija, kao i obrazovno-istraživački rad Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

“U ovom parku će biti ostvaren spoj inovacija, nauke i digitalne industrije na jednom mestu. To će biti prostor za mlade inovatore i preduzetnike gde će oni moći da istražuju i stvaraju na najsavremenijoj opremi i da dobijaju edukaciju i mentorstvo od najboljih stručnjaka”, rekao je Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u intervjuu za RTV.

Ispred samog objekta, biće izgrađen veliki kružni tok sa fontanom, jer se zbog izgradnje ovog parka i TC Promenade, očekuje povećan saobraćaj

Novi bulevari

U našem gradu planirani su i novi bulevari čija bi izgradnja trebalo da krene u narednom periodu.

Bulevar Evrope (peta deonica)

Peta deonica Bulevara Evrope obuhvata pravac od kružnog toka sa Bulevarom patrijarha Pavla, prema Ribarcu sa novim mostom preko Dunava, koji bi bio još jedna veza  sa sremskom stranom grada.

Kako su najavili predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Miloš Vučević, već ove godine moglo bi se krenuti sa prikupljanjem dokumentacije, a izgradnja bi se mogla očekivati u narednim godinama.

Bulevar Evrope (most preko kanala DTD)

Sentandrejski bulevar

Na mestu sadašnjeg Sentandrejskog puta planira se izgradnja novog modernog bulevara, a u sklopu projekta biće izgrađen most blizanac Sentandrejskog odnosno Klisanskog mosta.

nshronika

Most će biti dug 195 metara sa dve saobraćajne trake od 3,5 metara, biciklističkom i pešačkom stazom od 2 i 1,6 metara, a imaće obezbeđen i prostor za redovnu i dekorativnu rasvetu.

Bulevar Bate Brkića

U produžetku ulice Bate Brkića biće sagrađen bulevar kroz takozvano naselje Tozinovac, a pravac bi trebalo da spoji Bulevar Jovana Dučića i Futoški put.

Deo trase novog Bulevara (Foto: nsbuild.rs)

Jedno je sigurno, Novi Sad bi u bliskoj budućnosti mogao da izgleda potpuno drugačije.

Autor: nsuzivo.rs

8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ppi
20/04/2018 12:06

Ok. A gde ce se ti ljudi parkirati? Gužva na limanu a tek na novoj detelinari i grbavici…

Nikolq
21/04/2018 10:51

A sta je bilo za ranzirnom stanicom i rusenje lozionice ?

Klisans
21/04/2018 15:26

Kakva je sudbina nedivrsenog objekta na ulazu u grad iz pravca Temerina? Objekat je pored Roda marketa..

alex
23/04/2018 09:26

sto bi se reklo i onda je mrmot..
A sad ozbiljo cemu sluze ovakvi tekstovi?

Sinbad
24/04/2018 15:38
Reply to  alex

SNS propaganda za one koji se kopcaju na ledja.

Solis nekretnine
10/08/2018 20:36

Arhitekte treba da povedu racuna da se visokogradnjom ne narusi izgled grada.

Ljubomir
23/11/2018 11:34

Arhitekte se ništa ne pitaju.
Sve je na liniji zemo-zemo, a posle svake radikalske igrarije, NS je sve manje NS. Tako će i ovog puta biti.

Snežana
01/05/2022 20:13

Da li će se rušiti stambeni deo oko Disa u blok budućnosti