Novinarska udruženje, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i ComNet osudila su napad na naš portal, odosno pisanje pretećih grafita na zgradi u kojoj se nalazi naša redakcija. Napad je gostujući na RTV-u osudio i politički analitičar Ognjen Karanović.

Veljko Milić NDNV: Politički pritisak na medije je nedopustiv

– Smatram da je nedopustvio da bilo ko preti novinarima, piše grafite, bez obzira sviđao se nekome rad novinara ili ne. Pogotovo je nedopustiv politički pritisak bilo da on dolazi od predstavnika vlasti ili od predstavnika opozicije. Novinari treba da rade svoj posao slobodno, a na kraju su tu čitaoci i gledaoci koji će doneti o tome sud kako koji novinari rade – Rekao je Milić.

NDNV je danas i na svom sajtu izdao saopštenje, tražeći da se javni prostor zaštiti od pretnji i govora mržnje

– Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je zabrinuto zbog sve većeg broja pretnji i govora mržnje u javnoj komunikaciji i na ulicama Novog Sada. U zajednici koja se zalaže za vrednosti dijaloga i demokratije, nema mesta pretnjama i govoru mržnje, koji je postao svakodnevica u našem gradu. Briga o javnom prostoru kao mestu dijaloga je obaveza svih koji učestvuju u tom procesu. Pozivamo institucije da učine sve da se atmosfera u društvu promeni i da pretnje i napadi konačno prestanu da budu normalnost. Pozivamo i medije i novinare da se striktno pridržavaju etičkih standarda profesije tokom svog rada. Podsećamo građane da je imaju pravo da traže kvalitetno informisanje, jer bez toga ne mogu zaštititi javni interes. Zaštita javnog prostora od govora mržnje mora da bude prioritet svih nas. Samo u zajednici u kojoj postoji osećaj sigurnosti je moguće ostvatiti dijalog – stoji u saopštenju.

Udruženje ComNet osudilo napad

– Udruženje elektronskih medija ComNet oštro osuđuje napade na novinare NS uživo koji profesionalno rade svoj posao i koji i pored napada na njih neće ustuknuti u iznošenju istine. Comnet poziva sva novinarska udruženja da osude čin nasilja i pretnje upućene protiv novinarske profesije. Hajka na novinare  NS Uživo i grafiti koji su jutros osvanuli na zgradi u kojoj je redakcija ovog medija i gde se direktno preti zaposlenima je ugrožavanje bezbednosti novinara i mora što pre da stane. Slučajno ili ne, grafit mržnje na zgradi u kojoj se nalazi redakcija ovog portala, osvanuo je istog dana kada je Bora Novaković iz Nove stranke Vuka Jeremića zakazao performans ispred zgrade NS uživo. Svaki čin pritiska, ucena i pretnji novinarima mora odmah da prestane – Saopštili su

Ognjen Karanović: Užasnut sam!

Gostujući u jutranjem programu RTV-a, politički analitičar Ognjen Karanović rekao je da ga je ovaj vest zatekla.

– Zaista zastrašujuća poruka, pretnja smrću. Novinari su itekako pod udarom i to je sad još jedan dokaz da je to tačno- rekao je Karanović

Dodao je da novinari moraju biti bezbedni u svojoj profesiji i na svom radnom mestu, i da su oni tu da prenesu vesti onakve kakve one jesu.

– Vidim da su to političke pretnje, to je za svaku osudu. Politiku odvojimo od novinarske profesije koliko god da je to moguće – zaključio je on i dodao da je užasnut.

U toku dana brojni lokalni i nacionalni mediji osudili su sramne natpise, a napad je osudio i gradonačelnik Miloš Vučević.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Branko
07/04/2021 19:58

Na osnovu čega ste zaključili da su pretnje upućene vama?