Foto: Printscreen/Stare fotografije Novog Sada
Portal NS Uživo došao je u posed fotografija na kojima se vidi drugačiji izgled centra Novog Sada od onog kako ga vidimo danas.

Pored toga što se na novosadskim ulicama uočava drugačija moda odevanja sugrađana, današnje šetalište je bilo pretvoreno u kolovoz kojim su saobraćali automobili, motori i autobusi. Gradsko jezgro je izgledalo kao urbana sredina bez preteranog vođenja računa o očuvanju životne sredine, istorijskih i arhitektonskih znamenitosti grada.

Istoričar Ognjen Karanović istakao je razliku između današnjeg i centra Srpske Atine od pre pola veka.

– Mislim da se centar Novog Sada od 2012. godine izuzetno promenio. Postao je ekološki potpuno prihvatljiv i odgovoran, jer više nemate saobraćaj u strogom centru grada, koji je pretvoren u pešačke zone. Mislim da je velika šteta načinjena 70-ih i 80-ih godina, kada je arhitektonska i urbanistička fizionomija centra grada potpuno izmenjena, i to na štetu kulturnog nasleđa. Bilo je to teško ispraviti, ali od 2012. godine gradska uprava izuzetno vodi računa o istorijskom nasleđu, kao i o tome da ekološka agenda i ekološki prihvatljiva urbana sredina budu prioriteti u radu svih gradskih službi i života Novosađana. Nijedan moderan svetski grad, a naročito u Evropi, ne podržava saobraćaj u strogom centru grada -ispričao je istoričar za NS Uživo.

Ovakvu sliku gradskog centra Novosađani su imali priliku da vide do sredine 80-ih godina, nakon čega je saobraćaj izmešten iz novosadskog jezgra. Saobraćajnice su pretvorene u pešačku zonu koju krase kafići, poslovni prostori, urbani mobilijar i zelene površine.

nsuzivo.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
06/04/2023 18:29

Ne znam samo gde je ta zelena površina

Vlada
06/04/2023 23:20

Sada centar “krase” kafići i prodavnice hahahaha

Pa bašte kafića su u Jovinoj ulici najveći problem, zauzimaju prevelik prostor!

dragan perković
07/04/2023 08:54

Od tad Novi Sad selendra,nigde zelenila.Meni je odgovarao centar sa autobusima a me garaža autobusa pred železničkom stanicom.Samo slepac može pphvaliti ovakav izgled grada ko da je u pustinji.Naj lepši bio za vreme AU monarhije.

Amarelija
07/04/2023 09:54

Tačnije rečeno saobraćajnice u centru su pretvorene u bašte kafića i restorana sa uskim prolazima za pešake izmedju stolova,fotelja i žardinjera

Stojko
07/04/2023 16:38

Jel se to sad traži izgovor za pravljenje rugla od centra sa garažetinom na samom trgu Slobode? Oprobanim receptom, ,,a šta je pre bilo” i ,,šta su oni pre nas”?? Tom logikom možemo reći i da je 1600 godine tu bila samo livada.

VladaN
07/04/2023 23:46

Od 2012??? O čemu govori ova osoba? Kakvo lupetanje!