Foto: Screenshot

Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je počeo sa ranim prolećnim košenjem gradskih travnatih površina. Radnici JKP “Gradsko zelenilo” već dva dana kose travu u parkovima, uz glavne gradske bulevare i ulice

– Novi Sad se priprema za dolazak proleća. S obzirom da je zimski period iza nas i sa prvim prolećnim suncem i količinom vlage koja se nalazi u zemljištu, trava kreće da raste i treba je odmah urediti. Ove godine smo pristupili košenju nešto ranije, kako bi naši travnjaci bili uredni već od prvih prolećnih dana. Na većini lokacija u gradu je planirano da u sezoni bude do 10 krugova košenja, kako bi naš grad tokom celog proleća i leta bio lep i uredan. Uz to, ovog proleća, na zahtev gradonačelnika Milana Đurića značajno smo unapredili brigu o drveću uvođenjem novih tretmana crvenim i plavim uljem, koja sadrže insekticide i fungicide i značajno doprinose očuvanju zdravlja drveća u gradu – kaže Miloš Egić, direktor Gradskog zelenila.

Foto: Screenshot

– Prilikom redovnog održavanja travnjaka redovnim košenjem potrebno je voditi računa i o očuvanju biodiverziteta u urbanoj sredini. Trava i cveće, kao i biljke koje se sade u javnim parkovima i baštama su važne za živi svet i birane su na način da imaju kontinuitet u cvetanju. Kako bi se sačuvao biodiverzitet u gradovima pristupa se tzv. “mozaičnom košenju” Prilikom košenja jedan deo zelenih površina se ostavlja nepokošenim radi zadržavanja cvetnog resursa na jednom delu zelene površine. Ovo je važno zato što na gradskim travnjacima raste veliki broj zeljastih biljaka koje su izvor hrane za živi svet – dodaje Egić.

Foto: Screenshot

Prošlogodišnja sezona košenja trave i uređenja parkova počela je sredinom aprila a  završena je 23. novembra. Ovo je prvo od 10 planiranih krugova košenja trave. Tokom jeseni ovo preduzeće nije prestalo sa unapređivanjem kvaliteta zelenila. Tokom januara i februara na više lokacija u gradu posađeno je 663 sadnice novog drveća i 3.370 komada ukrasnog šiblja. Početkom marta radnici Gradskog zelenila su na parkingu kod Štranda posadili 11 novih stabala. Koprivić je biljna vrsta koja brzo raste, i vrlo brzo razvija krošnju, i ima dug životni vek. Pre dve godine na ovom prostoru zasađeno je 13 sadnica koprivića , što je ukupno 24 nova stabla. U cilju formiranja takozvanog sekundarnog drvoreda na Futoškom putu u februaru radnici su posadili 109 novih stabala, od toga 79 koprivića, 30 piramidalnih bagrema, kao i 600 komada sadnica ukrasnog šiblja. U ferbuaru je takođe bila akcija u okviru projekta Male urbane celine, u kojoj su osim radnika “Gradskog zelenila” učestvovali i građani. Naime, u zajedničkoj saradnji posađeno je 29 stabala koprivića i četiri stabla nara.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments