Novoimenovana ambasadorka Kine u poseti Novom Sadu

       

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas, 14. marta, novoimenovanu ambasadorku Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo, sa kojom je u razgovoru ocenio da je u protekle tri godine urađeno mnogo u oblasti unapređenja saradnje Republike Srbije i NR Kine.

Predsednik Mirović rekao je da je Pokrajinska vlada posvećena saradnji sa kineskim provincijama, jer je to ključ za unapređenje strateškog partnerstva naše dve zemlje.

Ambasadorka Kine Čen Bo zahvalila se predsedniku Miroviću na, kako je navela, doprinosu koji Pokrajinska vlada pruža u razvoju sveobuhvatnih odnosa Republike Srbije i NR Kine, ocenjujući da je uloga AP Vojvodine u tom procesu veoma značajna.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećoj radnoj poseti delegacije Pokrajinske vlade kineskim provincijama Guandong i Hajnan.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželeo joj je srdačnu dobrodošlicu, a ona je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je u prvoj zvaničnoj poseti Novom Sadu.

Sagovornici su se osvrnuli na više nego dobre odnose Srbije i Kine, koji su možda na najvišem nivou u istoriji, a kako su ocenili, za to je umnogome zaslužna odlična saradnja predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đi Pinga.

Gradonačelnik Vučević je predstavljajući potencijale Grada Novog Sada izrazio otvorenost lokalne samouprave prema kineskim investicijama, naglasivši da bi to bio samo logičan nastavak već plodonosne ekonomske saradnje dveju zemalja.

Ambasadorka Čen je istakla da Kina smatra Srbiju za pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja u Evropi, da bilateralni odnosi brzo napreduju, a s obziorm na duboke prijateljske veze, sagovornici su se složili da postoji mogućnost za realizaciju projekata na području Novog Sada, posebno u oblastima kulture, obrazovanja, turizma i razvoja infrastrukture.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: