NOVOSAĐANI POMAŽU MALOM DESPOTU: Udruženje “Novosađani 1989” za “dečaka leptira”

       
RAS SRBIJA, Miloš Cvetković

Humani Novosađani okupljeni oko Udruženja “Novosađani 1989” uključili su se u prikupljanje pomoći malom Despotu Laziću.

Udruzenje “NOVOSAĐANI” 1989 poziva sve Novosađane i ljude koji su u mogućnosti da se uključe u akciju skupljanja pomoći za Despota Lazića(12) iz Bajine Baste koji je oboleo od bolesti Bulozna Epidomoliza.

KAKO POMOĆI?

Novac možete uplatiti na žiro račun udruženja.

Svako ko može da pomogne na bilo koji način molimo da se HITNO UKLJUČI.Hvala svima.

Šta je bulozna epidemoliza?

Teška, retka i neizlečiva bolest koja od pelena prati Despota u medicini se zove bulozna epidemoliza. Izaziva rane i modrice, a one su, kako dečak raste sve veće, bolnije i krvavije. Taman kada se jedna smiri, na drugom delu tela – leđima, grudima, rukama, čelu, licu, svuda gde ima kože, bukne nova.

Zbog bolova i svraba Despot već neko vreme na može da stoji i hoda, stigla ga je i anemija. Unutrašnje organe spopadaju plikovi, zbog čega dečak može da jede samo kašastu hranu. Bolest ne dozvoljava pravilan rad prstiju pa su mu oni i na rukama i na nogama srasli jedan za drugi.

Borba traje, izdrži mališa!

Znaju Despotovi roditelji da će dok im sin živi trajati borba sa ranama, a na hiljade takvih su za ovih 12 godina previli. Da bi se sumorna svakodnevica Lazića nastavila, a svakako bolja od one koja preti, dečak mora da pregrmi nedaće koje su ga od skoro snašle. Sofija i njen muž Aleksandar svakog dana po dva puta idu u bolnicu da vide čedo. Uprkos svemu, nisu izgubili nadu.

Despot izgleda da jeste. Život bi trebalo da je pred njim, ali njemu nije do života.

Ne mogu više da se mučim – šapnuo je pre neki dan roditeljima iz bolničke postelje.

Pokušali su mama i tata da ga još jednom ohrabre, naterali ga namučenog i svesnog svega da ne klone. I do sada je Despot govorio da ne može više, da je sit svega, da mu je mučenja preko glave… Samo što nikada to nije rekao tako ravnodušno kao pre par dana. Despot je sve ove godine, a to su njegovi roditelji sto puta ponovili, živeo zahvaljujući prilozima ljudi koji razumeju njihovu muku. “Blic fondacija” im je u nekoliko navrata uplaćivala sakupljen novac. Pomogla je Lazićima i da obnove kuću u Bajinoj Bašti. Sofija i Aleksandar iznad svega sada žele da se što pre tamo vrate – sa živim Despotom.

Autor: nsuzivo.rs/Blic.rs

Komentari: