Foto. Tehnološki fakultete UNS

Dr Ivana Mitrović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Univerziteta u Novom Sadu, dobitnica je prestižne nagrade Privredne komore Srbije za najbolju doktorsku disertaciju koja ima aplikativnu ulogu u unapređenju privrednog ambijenta Republike Srbije i povezivanju nauke i privrede.

Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije u školskoj 2017/2018. godini i nagrađeno je 11 disertacija sa originalnim naučnim doprinosom i velikim mogućnostima primene u privredi.

Zajedno sa dr Ivanom Mitrović, svečanoj ceremoniji su prisustvovali i prof. dr Jovana Grahovac, mentor rada i prof. dr Biljana Pajin, dekanica Tehnološkog fakulteta Novi Sad.

Naučnica saradnica, dr Ivana Mitrović angažovana je na studijskom programu Biotehnologija na Tehnološkom fakultetu Novi Sad gde se već nekoliko godina bavi istraživanjima iz oblasti razvoja tehnologije za proizvodnju biopesticida. Kroz doktorsku disertaciju razvijen je biotehnološki postupak proizvodnje ovih visokovrednih proizvoda, do nivoa laboratorijskih bioreaktora ukupnih zapremina 3 i 7 litara. Na ovaj način razvijena je osnova za dalji scale-up, uvećenje razmera ovog proizvodnog postupka preko pilot do industrijskih razmera odnosno, postavljeno je idejno rešenje za potencijalne investitore.

“Smatram da ulaganje u nauku predstavlja najbolju investiciju u budućnost naše zemlje jer bez nauke nema ni bolje privrede, ni bolje industrije pa samim tim ni napretka. Srećna sam što je ova prestižna nagrada po prvi put otišla u Novi Sad. Koristim priliku da se još jednom zahvalim PKS na ovom priznanju koje će svakako biti dodatni podstrek u daljem razvoju moje naučne karijere. Drago mi je da mogu na ovaj način da promovišem Tehnološki fakultet Novi Sad i naš Univerzitet”, navela je laureatkinja, dr Ivana Mitrović.

Privredna komora Srbije više od 50 godina uručuje nagrade najboljim doktorskim disertacijama međutim, ova nagrada se do pre dve godine dodeljivala samo doktorskim disertacijama odbranjenim na Univerzitetu u Beogradu. Tek od pre dve godine ova nagrada se podiže sa gradskog na nacionalni nivo, tako da je nagrada za najbolju doktorsku disertaciju dr Ivane Mitrović prva sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad, ali i prva za doktorsku disertaciju odbranjenu na Univerzitetu u Novom Sadu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments