Pacijentkinja se javila na pregled ORL specijalisti, zbog osećaja da joj nešto gamiže, pomera se i golica je u levoj nozdrvi.

Kako saznaje “Blic”, pacijentkinja se javila na pregled doktoru Novaku Vukoju, ORL specijalisti, kako je rekla, zbog osećaja da joj nesto gmiže, šeta, pomera se i golica je u levoj nosnici, kao “živi stvor”.

Kada je probala da isprazni nos, iz njega je izlazio samo sekret. Nakon toga se sve smirivalo, ali su nekoliko sati kasnije ponovo počinjali simptomi. Postala je nervozna, napeta, preplašena. Pošto su simptomi postali nepodnošljivi, a osećaj strašan, S. N. se javila specijalisti ORL.

U nos zalutao parazit nalik na stonogu

Tokom mikroskopskog pregleda lekar je spazio da se nešto pomera ispod donje nosne školjke u nosnom hodniku.

“Ubacio sam kameru u nos i video nešto kao stonogu, sa sitnom glavicom i dve antene na njoj. Nešto oblika gusenice se polako kretalo prema izlazu nosa. Instrumentom sam odstranio to čudovište i stavio ga na beli papir”, priča dr Vukoje, a prenosi “Blic”.

Naime, iz nosa pacijentkinje izvađen je člankoviti pseudoparazit sa 750 nožica i glavom sa dve antene.

“Parazit je poslat u Pasterov zavod u Novom Sadu gde se otkrilo da se radi o milipedes parazitu (mili – hiljadu, pedes – nožica), sastavljenom od članaka, koji može biti dužine do šest centimetara. Nosi od 10 do 100 jaja i živi u nehigijenskim uslovima, a hrani se biljkama. Verovatno se uvukao u spavaću sobu i tokom sna dospeo do nosa. S obzirom na karakteristike ovoga pseudoparazita, nije došlo do oštećenja u nosu”, kaže za beogradski dnevni list dr Novak Vukoje.

Izvor: mojnovisad.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments