Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom proslave 10. rođendana Udruženja “Novosadska biciklistička inicijativa”,  su u gradu organizovane različite aktivnosti, a slavlje je počelo koktelom u Kulturnoj stanici “Eđšeg”.Nakon toga je u Limanskom parku održana tribina “Biciklisti pitaju grad”, a onda su ljubitelji dvotočkaša posegnuli za svojim biciklima i krenuli u dobro poznatu vožnju “Kritična masa”. Ceo događaj je upotpunjen za kraj rođendanskom žurkom na koju je bila pozvana cela novosadska zajednica.

– Ova godina upotpunjuje deceniju rada udruženja i hteli smo da je obeležimo različitim aktivnostima, pa je tako realizovana tribina “Biciklisti pitaju grad” na kojoj su učestvovali predstavnici saobraćajne policije, Gradske uprave za saobraćaj i biciklističkih udruženja – istakao je Vladimir Zdravković iz “Novosadske biciklističke inicijative”. – Tako su svi zainteresovani građani mogli direktno da se obrate i postave pitanja relevantnim činiocima Grada.

Nakon tribine, iz Limanskog parka se kretalo u čuvenu vožnju – već svima poznatog naziva “Kritična masa”. Prethodnih godina vozila se 10 kilometara, a sada je bila duža za kilometar i po.

– To je zbog male simbolike koju želimo da napravimo, jer se rade biciklističke staze na Futoškom putu i u Futoškoj ulici i to nam je jedan deo rute – rekao je naš sagovornik. – Želimo da pozdravimo radove koji traju uveliko. “Kritična masa” kao događaj predstavlja vid mirnog i zabavnog biciklističkog protesta, kada vozači uz muziku i druženje skreću pažnju na bicikliste kako pešacima, tako i vozačima motornih vozila koji su primarno najopasniji za njih. “Kritična masa” je za sve, nema granica u godinama, kada je vožnja bicikla u pitanju.

Vožnja je krenula sa Limana, a završila se na platou između TC “Promenada” i Spensa, kada je kod službenog ulaza broj tri zvanično počela i rođendanska žurka, uz tortu i di – yeja, zaduženog za odličnu muziku. Najmlađe su zabavljali animato­ri, dok su roditelji, a i drugi zainteresovani, imali prilike da provozaju “Car – go” bicikle.

– Prvi put sam čuo za “Kritičnu masu” pre devet godina i išao sam često, a u poslednjih godina sve ređe i pamtim jednu vožnju, još sa početka, kada nas je uhvatio žestoki pljusak, te je do kraja ostalo svega nas par – kaže Robert Balgo. – Najviše volim da vozim bajs Kejom, ali praktikujem i one rute do Futoga i Begeča. Voleo bih da udruženje ponovo počne da organizuje “Kritičnu masu” kao i ranijih godina, svakog poslednjeg petka u mesecu, jer se tako najbolje može promovisati biciklizam, kao alternativni način prevoza, koji je ekološki, a pritom i zdraviji.

Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments