Jelena Vladić sa Tehnološkog fakulteta i Ana Tomas Petrović sa Medicinskog fakulteta nagrađene su za izuzetan naučno-istraživački rad u oblastima farmaceutskog inženjerstva, biofizike i medicine.

Reč je o jedinstvenom i svetski poznatom programu koji je kreiran da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu.

Jelena Vladić je doktor tehnološkog inženjerstva i naučni saradnik na Кatedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta. Njen rad je fokusiran na oblast farmaceutskog inženjerstva i to posebno na istraživanje zelene inovativne tehnologije ekstrakcije i sušenja kao postupka za dobijanje finalnih farmaceutskih proizvoda. Pored toga, predmet njenog istraživanja je farmakološka i hemijska karakterizacija dobijenih proizvoda i mogućnosti njihovog obogaćivanja radi dobijanja proizvoda sa poboljšanim zdravstvenim benefitom.

– Verujem da je predloženo istraživanje prepoznato kao važno imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo. Naime, radi se o istraživanju kroz koje će se razviti različite forme prirodnih proizvoda za pulmonarnu primenu. S obzirom na sve veću incidencu plućnih bolesti i naklonjenost pacijenata prema prirodnim proizvodima, ovaj projekat svojim rezultatima može doprineti unapređenju preventivnih i terapeutskih pristupa – rekla je za naš portal Jelena Vladić.

Naučnica Jelena dodaje – kako je jedan od kriterijuma za dodelu nagrade i dosadašnji naučni doprinos, mogu da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što je moj rad prepoznat i ocenjen kao značajan. Nagrada za mene predstavlja veliku čast i svojevrstan podsticaj da nastavim da doprinosim razvoju moje naučne oblasti i popularizaciji nauke.

Ana Tomas Petrović je doktor medicine i asistent na Кatedri za farmakologiju, toksikologiju i kliničku farmakologiju na Medicinskom fakultetu Novi Sad Univerziteta u Novom Sadu. Njen naučni fokus je usmeren na istraživanja iz oblasti racionalne upotrebe lekova, pre svega antibiotika, sa aspekta propisivača, ostalih populacija i metoda optimizacije doziranja ovih grupa lekova sa ciljem maksimizacije terapijskog efekta i smanjenja mogućnosti nastanka rezistencije.

 – Prestižna, internacionalno prepoznata nagrada “Za žene u nauci” je moj do sada najveći profesionalni uspeh. Nagrada će mi omogućiti da nastavim istraživanja koja sam započela tokom rada na doktorskoj disertaciji, a verujem da će mi koristiti  i prilikom apliciranja za druge projekte u budućnosti, kao potvrda relevantnosti mog naučno-istraživačkog rada – rekla je za naš portal Ana Tomas Petrović.

Foto: Tehnološki fakultet/Facebook

Pored Jelene Vladić i Ane Tomas Petrović sa Univerziteta u Novom Sadu, dobitnica nacionalne stipendije L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci“ za 2020. godinu je Danica Pavlović, doktor biologije i naučni saradnik na Institutu za fiziku, Univerziteta u Beogradu.

U prethodnim godinama, ovo prestižno priznanje ponelo je još šest mladih naučnica sa Univerziteta u Novom Sadu i to četiri sa Prirodno-matematičkog fakulteta i po jedna sa Tehnološkog i Poljoprivrednog fakulteta.

To su: Jovana Grahovac sa Кatedre za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Novi Sad 2014. godine, Jelena Aleksić sa Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta 2015. godine, Marija Lesjak sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta 2016. godine, Mirjana Ljubojević sa Poljoprivrednog fakulteta i Mirjana Ćuk sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta 2018. godine, kao i Nevena Veličković sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta 2019. godine.

“Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene”

Nagrade za žene u nauci, koje godišnje dobija pet najuspešnijih naučnica u svetu sa ciljem da podstaknu njihovo dalje naučno i profesionalno usavršavanje. Stipendija predstavlja kako vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučno istraživački rad, tako i podsticaj da nastave da se bave naukom u zemljama iz kojih dolaze. Završetkom desetog jubilarnog ciklusa programa, ujedno je otvoren i novi konkurs za prijavu za Nacionalne stipendije “Za žene u nauci“ za 2021. godinu. U Srbiji je program nacionalnih stipendija “Za žene u nauci“ pokrenut 2010. godine, a danas se sprovodi u partnerstvu L’Oréal Balkan, Nacionalne komisije za UNESCO i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments