foto: Aleksandar Milutinović

Povodom rođendana Novog Sada koji se obeležava svakog 1. februara od 1748. godine organizuju se četiri jedinstvene besplatne pešačke ture.

U organizaciji udruženja turističkih vodiča Novog Sada i TONS-a, za vikend 30. i 31. januara od 12:00 i 14:00 časova mogu se prijaviti svi zainteresovani građani kao i posetioci našeg grada. U skladu sa merama Kriznog štaba grupe su ograničene na maksimalno 15 osoba.

U subotu, 30. januara u 12:00, nakon sastanka kod Nikolajevske crkve krenite u šetnju u kojoj ćete saznati ko je bila Grozda Gajšin, gde su krštena deca Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, gde su Novosađani jeli “volujski, a gde svinjski”, gde se nalazi i ko je išao u Grčku školu, ko je voleo da boravi u kafani “Lipa” i još mnogo toga…

U subotu, 30. januara u 14:00 časova, pustolovina kreće od Saborne crkve Svetog Đorđa na putu ćete saznati ko je oslikao ikonostas Saborne crkve, ko je sahranjen u njenoj porti, ko je naslikan na muralu preko puta Jovine gimnazije, gde je šegrtovao najpoznatiji štampar Beograda i ko je čovek koji maše prstom…

U nedelju, 31. januara u 12:00 časova, kreće se od kafea Trčika, u neverovatnu šetnju i saznajte gde se nalazila čuvena Vinkleova pivara, kada je krenuo javni prevoz u gradu, gde je živela porodica Dunđerski, gde je bilo magareće ostrvo, gde je Svojina, na koju su se zgradu potpisivali zidari…

U nedelju, 31. januara u 14:00 časova, nakon sastanka kod glavnog ulaza u Banovinu, krenite u neverovatnu šetnju u kojoj ćete saznati gde je ugrađen čuveni brački mermer, ko je bio jedan od najpoznatijih hroničara našeg grada, gde je bila berza u Novom Sadu, gde se nalazilo sedište masonske lože, gde je bila najveća zadruga u gradu, gde se nalazi palata kraljeva vina i još mnogo toga…

“Ovo je naš poklon svim građanima kao i turistima povodom rođendana Novog Sada”

Kako je za naš portal rekla Tihana Putin analitičar za promociju turističke ponude Novog Sada ove ture su osmišljene za sve one koji žele da posete naš grad za vikend, kao i za naše sugrađene koji žele bolje da upoznaju svoj grad.

Svaka tura realizuje se na srpkom jeziku, a prilogođena je za sve uzraste u trajanju od jedan sat. Na osnovu dosadašnjih analiza Turistička organizacija Grada Novog Sada je dogovorila da ove četiri ture budu tematske kako bi svi prisutni mogli da što bolje upoznaju naš grad.

– Ovo nisu standardne ture koje se mogu naći u ponudi – rekla je Tihana Putin i dodaje – interesantni detalji o našem gradu definitivno će razlikovati ovaj obilazak od ostalih ponuda.

Socijalna distanca i maske su obavezne. Prijave su obavezne putem e-mail adrese: vodicins@gmail.com uz obaveznu naznaku za koju se turu prijavljujete. Prijava je validna nakon što dobijete potvrdu.

Autor: N.S.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments