Кoncertom u prihvatilištu za beskućnike i domu za stare Futog, Dunavska sonata obeležila je Dan ljudskih prava. Za korisnike ove ustanove praznični repertoar klasične muzike izvodio je kvartet Pneuma (Dah) koji čine flautiskinja Milica Jončić, violinistkinja Jovana Mijin, čelistkinja Nina Hening i pijanista Dimitrije Beljanski. Oni su izveli dela Mocarta, Pijacole i Betovena.

“Integracija u društvo onih koji su izgubili sve nije samo na institucijama. Umetnost igra veliku ulogu u prevazilaženju razlika u zajednici, boljem razumevanju i poštovanju. Dunavska sonata je i ovim koncertom htela da ukaže da pravo na vrhunsku kulturu i dostojanstvo imaju svi”, rekla je Milica Trifunov iz Dunavske sonate.

Po poslednjoj statistici iz 2017, u Srbiji živi oko 20.000 beskućnika, od toga u Novom Sadu preko 600 njih. U zemljama EU trenutno živi 3,3 miliona beskućnika, a najviše ih je u Nemačkoj i Francuskoj.

Кoncert u prihvatilištu za beskućnike u Futogu deo je serije koncerata koje Dunavska sonata pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu organizuje petu godinu zaredom u cilju popularizacije klasične muzike i njenog približavanja najširoj publici.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lanmii
11/12/2019 01:53

Pozdravljam akciju!