Novosađani sve manje kradu knjige. Nekad popularan lopovski zanat polako odumire. Krivi su internet i loši pisci.

Vlasnici i prodavci u knjižarama kažu da se na godišnjem nivou ukrade pedesetak knjiga, i da više nema ciljanih lopovluka kao pre dominacije Interneta, kada su masovno nestajale enciklopedije i Vujaklijin leksikon stranih reči i izraza. Reporter portala NS uživo obišao je sve značajnije novosadske knjižare. Solaris, Vulkan, Lagunu, Gradsku biblioteku.

Pošto knjiga više nije roba na ceni, krađe su postale incidenti. Kradu ih svi, od tinejdžera do penzionera

VIŠE NEMA TAJNI

Rečnici i enciklopedije, koji su nekada bili “kapitalni” ulov lopova, više nisu zanimljive kao nekada. Većina rečnika dostupna ja ne Interntetu. A pored Gugla najnedostižnije zanimljivosti dostupne su čak i u video formatu. Na Jutjubu. Na televiziji. Ili posredstvom drušvenih mreža.

– Knjige su se uglavnom krale da bi završile na crnom tržištu. Birale su se po ceni i kvalitetu. I danas se dešava da ukradene knjige završe kod uličnih prodavaca, ali je takvih naslova sve manje. Hiperprodukcija, ali i društvene mreže, koje 24 sata okupiraju pažnju ljudi, doveli su do toga da je kniga izgubila značaj i prestala da bude mračni predmet žudnje, i kultna stvar – rekli su nam prodavci u nekoliko novosadskih knjižara.

MANJAK UKUSA

U knjižarama gde postoji ugrađen alarm uglavnom iscepaju zadnju stranu gde je zalepljena zujalica. U onima bez alarma tehnika je jednostavnija. Jednostavno se jedna, ili više knjiga stavi pod jaknu, ili u torbu.

Hiperprodukcija, ali i društvene mreže, koje 24 sata okupiraju pažnju ljudi, doveli su do toga da je kniga izgubila značaj i prestala da bude mračni predmet žudnje, i kultna stvar

Prema rečima prodavaca knjiga profil i ukus novosadskih kradljivaca knjiga teško je pogoditi. U svetu su najčešće kradene knjige su Biblija i Ginisova knjiga rekorda pored te dve prednjače i knjige Čarlsa Bukovskog i Barouza, ali kod nas lopovi nemaju izbrušen ukus, i pošto knjiga više nije roba na ceni, krađe su postale incidenti. Kradu ih svi, od tinejdžera do penzionera. Neko za poklon, neko iz obesti, a samo sladokusci kolekcionari kradu odabrane naslove.

K. Anđelić/S. Popadić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments