Projekat „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“ osmišljen je tako da izabrane škole trajno dobijaju paket neophodan za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u oblasti robotike, kao i paket obrazovnih programa. 

Na konkurs se prijavilo 90 škola iz Srbije, a samo 9 dobilo je priliku da učestvuje.

Gimnazija „Isidora Sekulić“ pristupila je ovom projektu na čelu sa profesoricom fizike Marinom Dorocki i učenicima Vladimir Vukomanom i Ilijom Galin.

Obrazovni aspekt projekta trajao je šest meseci i sadržao seminare u Petnici, Osijeku i aktivnosti u onlajn fazi.

Izabrane škole su sa svojim timovima imali prilike da sa najboljim stručnjacima iz Srbije, Hrvatske, EU i SAD rade na sopstvenoj edukaciji iz oblasti programiranja, robotike, inovativne nastave, kao i drugih tema vezanih za STEM oblasti.

Prvi takav seminar se održao se u Istraživačkoj stanici Petnica od 13. do 17. januara 2018. godine.

Pored rada na robotima, učenici su imali prilike da rade niz laboratorijskih vežbi u najopremljenijoj laboratoriji za hemiju, biologiju i fiziku u Srbiji.

Drugi deo projekta bio je učešće u robot kampu u Osijeku od 25 do 30. juna 2018. godine.

Tokom svih 6 dana kampa, sa njima je bio naučnik inženjer Chris McQuin robotičar sa radnim iskustvom u NASA-i i SpaceX-u. Učenici su imali prilike da svakodnevno slušaju predavanja o robotima slatim na misije na Mesec i Mars kao i budućim misijama koje najveće svetske kosmonautičke kompanije planiraju.

Tokom boravka u Osijeku, održano je dva takmičenja.

Na prvom takmičenju sa arduino autićima, učenik Ilija Galin osvojio je drugo mesto, a Vladimir Vukoman treće mesto.

Drugo takmičenje imalo je za cilj osposobljavanje hvataljke na heksapodu, koju su učenici uz mentorstvo profesorke izmodelovali i odštampali na 3D štampaču.

Robot gimnazije „Isidora Sekulić“ ispunio je sve zadatke i ušao u prvih 5 najboljih po brzini obavljanja zadatka.

“Sa ponosom, doneli smo heksapoda “Isidora” u našu školu, kako bi pokrenuli sekciju robotike i preneli znanje svoj deci naše škole koja su zainteresovana za programiranje, primenjene nauke i STEM obrazovanje”, navode u saopštenju gimnazije.

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments