Pobednici "Panonska posada" sa diplomom u Rektoratu u Beogradu, Foto PMF
Tim Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, osvojio je prvo mesto na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih izuma i patenata. 

Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović, svi sa smera Računarske nauke, razvili su inovaciju “Lara”, sistem za automatsku detekciju nezgoda i spasavanje mornara, koji se sastoji od hardverskih i softverskih sistema, i trijumfovali u finalu takmičenja u kategoriji inovativne ideje u svečanoj sali rektorata Univerziteta u Beogradu.

Iako studiraju programiranje, imaju široka interesovanja, od muzike i filozofije do elektronike i ekonomije. Za njihov sistem kažu da je jeftiniji, lako se povezuje sa obalskim službama, a ceo grad može da ga implementira, od ribara, turista, rekreativaca…

– Recimo, grad Kotor kupi sistem koji je povezan sa uređajem na brodu i sa svakom osobom koja ima uređaj-narukvicu, tako da u slučaju nezgode aktivira alarm i spasilačke službe. Naš sistem još uvek razvijamo i razrađujemo. Intenzivno smo počeli da radimo pre osam-devet meseci i još je sve grubo inženjerski, a za par meseci ćemo ga testirati i očekujemo da će ceo sistem biti primenjiv dogodine do leta – objašnjava Krsmanović za Večernje novosti.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments