Novosadski taksisti prvi će u Srbiji prevoziti decu u auto-sedištima

       

Zahvaljujući pilot projektu Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, u Novom Sadu će od 15. decembra pojedini taksisti prvi početi da prevoze decu u bezbednim dečjim sedištima, saopštila je ta organizacija.

Centar za promociju bezbednosti saobraćaja je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije, poklonio 20 auto-sedišta Novom Sadu, sa idejom da se podele zainteresovanim taksi udruženjima, a za sada se projektu pridružilo taksi udruženje “SOS”.

“Novosađani će od 15. decembra imati mogućnost da pozovu SOS taxi, zatraže vozilo sa auto-sedištem i decu prevoze bezbedno. Pozivamo i ostala taksi udruženja da pokažu društvenu odgovornost i priključe se ovoj akciji”, poručila je predstavnica Centra Marijana Jovanović.

Kako bi se podigla svest o bezbednosti dece u saobraćaju, Centar je organizovao i prvu Nacionalnu konferenciju o bezbednosti dece kao putnika, na kojoj je rečeno da je Nacionalnom strategijom Srbije za bezbednost saobraćaja predvidjeno da, nakon 2020. godine, nijedno dete ne strada u saobraćaju. 

“Da bi se taj zahtevan cilj ispunio, potrebno je da se uključe sve relevantne ustanove koje mogu da utiču na smanjenje negativne statistike”, rekla je Jovanović.

Dodala je da je neophodno raditi na podizanju svesti roditelja o korišćenju auto-sedišta, ali pokrenuti i pitanje o prevozu dece sa smetnjama u razvoju. Na ovom cilju trenutno radi i Gradska uprava za saobraćaj, koja na teritoriji Novog Sada sprovodi edukaciju 16 hiljada djaka u nižim razredima osnovne škole.

“Mi moramo obukom dece i roditelja podići svest društvu da bi se kroz pet ili deset godina ljudi ponašali najnormalnije u tom smislu, te da koriste sva moguća sredstva koja su obavezujuća da povećaju bezbednost u saobraćaju”, poručio je član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić.

Autor: B92, BETA

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sonja
02/12/2018 09:52

Taksisti su javni prevoz i po zakonu nisu dužni da imaju sedište za decu.
Zasto se nepostuje zakon?!
Sve se određuje kako kome odgovara.