Novosadski univerzitet sve bolje rangiran na listama svetskih univerziteta

Foto: UNS

Na univerzitetu u Novom Sadu studira ukupno 48.874 studenata na svim nivoima studija, na 14 fakulteta koji se nalaze u sastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Na Univerzitetu u Novom Sadu realizuje se preko 350 akreditovanih programa i broji preko 5.000 zaposlenih. U proteklih nekoliko godina otvoreno je više od 140 “start-up“ i “spin-off“ kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. U akademskoj 2022/23. godini više od 7.000 brucoša je odlučilo da upiše neki od fakulteta na našem univerzitetu.

Bitno je pomenuti i da se u najnovijoj bazi, 2% najcitiranijih naučnika u svetu, koju je u novembru 2022. godine objavio Univerzitet Stenford (Stanford University) iz Sjedinjenih Američkih Država, nalazi 13 istraživača sa našeg Univerziteta.

Studenti i profesori sa našeg univerziteta postižu značajne rezultate kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Samo u školskoj 2021/2022. godini na fakuletima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu 4.183 studenta je završilo osnovne i integrisane studije. U istom periodu, univerzitet je postao bogatiji za 205 doktora nauka.

Rangiranje univerziteta poslednjih decenija zauzima važno mesto u procesu evaluacije naučnog i nastavnog rada. Među najvažnijim svetskim (globalnim) rang listama univerziteta su Šangajska lista, Lajden lista, Vebometriks, Global 2000 i druge. Za svaku od njih je razvijen niz indikatora na osnovu kojih se procenjuje naučni i nastavni doprinos, kao i uticaj koji naučne publikacije istraživača određenog univerziteta imaju na razvoj nauke u savremenom društvu.

Prema dostupnim podacima, u svetu ima preko 26.000 univerziteta koji učestvuju u rangiranju, a procenjuje se da ih ukupno ima više od 40.000.

Šangajska lista

Univerzitet u Novom Sadu na poslednjoj Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, koja se objavljuje jednom godišnje u mesecu avgustu, zauzima poziciju između 901. i 1.000 mesta.

Univerzitet se nalazi i između 201-300 mesta iz oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane. Takođe, novosadski univerzitet se nalazi između 201-300 mesta iz oblasti ugostiteljstva i menadžmenta u turizmu.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar prestiža je biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta. Listu objavljuje Univerzitet Šangaj Đao Tong (Shanghai Jiao Tong) u NR Kini. Ova lista se smatra za najprestižniju listu kada se posmatraju svetski univerziteti.

Vebometriks lista

Univerzitet u Novom Sadu ostvario je značajan napredak od čak 107 mesta na najnovijoj Vebometriksovoj rang-listi najboljih svetskih Univerziteta za 2023. godinu.

Kako se navodi u najnovijem Vebometriksovom izveštaju, koji je objavljen na sajtu ove obrazovne institucije, Univerzitet u Novom Sadu je zadržao drugu poziciju na listi najboljih visokoškolskih ustanova u našoj zemlji.

Za razliku od prošle godine i liste koja je objavljena u julu mesecu, kada je zauzimao 1.009 mesto, novosadski univerzitet se na najnovijoj listi nalazi na 912. mestu najboljih svetskih univerziteta.

Ako posmatramo najbolje Univerzitete Evrope, naš Univerzitet je u ovoj akademskoj godini zauzeo visoko 362 mesto.

Vebometriks je svetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija koja radi pri Španskom nacionalnom istraživačkom savetu iz Madrida. Na ovoj listi rangirano je preko 31.000 univerziteta iz celog sveta.

Centar za rangiranje univerziteta „Global 2.000“

Univerzitet u Novom Sadu zauzima 1114. mesto od 2.000 najbolje rangiranih svetskih Univerziteta „Global 2.000”, koje je objavio Centar za rangiranje univerziteta (CWUR) za 2023 godinu.

Naš Univerzitet je rangiran među 2.000 najboljih svetskih Univerziteta od ukupno 19.788 univerziteta koji su obuhvaćeni ovom listom.

Centar za svetsko rangiranje univerziteta je globalna konsultantska organizacija koja vladama i univerzitetima pruža savete o politici, strateške uvide i savetodavne usluge radi poboljšanja obrazovnih i istraživačkih rezultata.

Centar od 2012. godine objavljuje jedinu akademsku rang-listu globalnih univerziteta koja procenjuje kvalitet obrazovanja, zapošljavanje bivših studenata, kvalitet fakulteta i istraživački učinak, bez oslanjanja na ankete i dostavljene podatke s univerziteta. Rangiranje je počelo kao projekat u Saudijskoj Arabiji radi rangiranja 100 najboljih svetskih univerziteta, a 2019. godine je prošireno na listu 2.000 najboljih od gotovo 20.000 univerziteta širom sveta, što ga čini najvećom univerzitetskom skalom na planeti.

Lajden lista

Univerzitet u Novom Sadu zauzima 683. mesto na poslednjoj objavljenoj listi najboljih svetskih univerziteta koju je objavio univerzitet u Lajdenu. Na ovoj listi nalazi se ukupno 1.411 najboljih svetskih univerziteta koji su u periodu od 2018. do 2021. godine imali više od 800 publikacija.

Svrstavanje univerziteta među najbolje u svetu na Lajden listi je pitanje prestiža, jer se rangiranje vrši na osnovu rigoroznih, egzaktnih i složenih kriterijuma koji svedoče o kvalitetu institucije. Listu najboljih univerziteta objavljuje univerzitet Lajden iz Holandije.

Gradske info

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti