foto: Pixabay

Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo“ počeo je da se primenjuje poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti.

Odluka se primenjuje od 1. septembra 2019, ali početkom 2020. godine na oglasnim tablama vrtića postavljeni su i jelovnici za decu iz muslimanskih porodica. Ti jelovnici, kao i uobičajeni, sadrže četiri obroka – doručak, užinu, ručak i užinu, ali prilagođeni su potrebama islamske vere, javlja agencija Anadolija.

Rukovodilac službe ishrane “Radosnog detinjstva“ Dejan Bašić kaže da za sada pripremaju 150 obroka za decu iz muslimanskih porodica.

“Izgradnjom nove, savremene, Centralne kuhinje „Radosnog detinjstva“ kapaciteta oko 60.000 obroka dnevno, koja pokriva 70 vrtića u Novom Sadu i prigradskim naseljima, stvorili su se uslovi i da pripremamo obroke za decu koja su na posebnom režimu ishrane. To podrazumeva pripremu obroka za decu koja imaju određenu vrstu intolerancije na namirnice, alergije i za jedan deo mališana iz muslimanskih porodica”, navodi Bašić.

Dodaje da, s obzirom na činjenicu da se u ishrani muslimana ne koristi svinjsko meso, deca islamske veroispovesti jedu sve obroke kao i ostala deca, samo što se u jelovniku namirnice sa svinjskim mesom zamenjuju mesom drugih životinja, odnosno ribom.

“Kada je na jelovniku za doručak stišnjena šunka od svinjskog mesa, njima se poslužuju pileća prsa u omotu, a umesto hamburške slanine, dajemo ili konzervu ribe ili pileća prsa. Sveže svinjsko meso koje se koristi kod određenih jela za ručak, za decu iz muslimanskih porodica zamenjuje se junećim mesom”, ističe Bašić.

Bašić napominje da je u PU “Radosno detinjstvo“ upisano preko 16.000 dece i da, prema procenama, broj mališana iz porodica u kojima se praktikuje islam doseže do hiljadu, ali da je za sada broj zahteva za posebnom ishranom znatno manji od tog broja.

O obrocima za muslimansku decu najviše brigu vodi računa Šuretka Šabani, kuvarica u centralnoj kuhinji. Ona navodi da se o svemu vodi računa, pa nije u pitanju samo priprema, već i transport hrane.

“Imamo posude koje posebno koristimo za transport obroka do vrtića. Najčešće ja kuvam te obroke, a ima dana kada nije potrebna posebna priprema hrane, jer toga dana u jelovniku nema svinjetine“, navodi Šabani.

Najveći broj posebnih obroka ide u rubne delove grada, ali se takva hrana distribuira i u vrtiće gde je broj dece na posebnom režimu ishrane minimalan, jer svi roditelji koji za decu traže poseban obrok imaju pravo da se njihova deca tako i hrane.

Prema rečima muftije vojvođanskog Muhameda Ziljkića, Novi Sad je jedini u Vojvodini koji se na ovaj način odnosi prema deci iz muslimanskih porodica. On kaže da je značajno i to što i druga deca koja zbog verskih uverenja ne jedu svinjsko meso, poput Jevreja ili adventista, mogu da traže poseban režim ishrane.

Ziljkić podsjeća da je odlukom gradskih vlasti Novog Sada od 1. januara ove godine vrtić besplatan, što će umnogome olakšati položaj i muslimanskih porodica, koje većinom spadaju u ekonomski ugroženu grupu.

Izvor: Anadolija

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Глупост
27/01/2020 10:13

Безвезно одвајање деце. Вртићи нису место где треба да се одвајају деца на основу вероисповести, напротив. Чините медвеђу услугу.