Železnički saobraćaj preko novog Žeželjevog mosta krenuće oko 6. aprila, dok se prelazak drumskih vozila očekuje oko 1. juna, najavili su zvaničnici prilikom obilaska novog drumsko-železničkog mosta u Novom Sadu. Na novi Žeželjev most su u pratnji noviara stigli vozom,  prvi put posle 19. godina, kada je porušen u NATO agresiji.

Prvi vozovi preko novog Žeželjevog mosta krenuće između 5. i 7. aprila,  najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Rok za uspostavljanje drumskog saobraćaja preko novog Žeželjevog mosta je 1.jul, a najavljeno je da bi otvaranje mosta za drumska vozila trebalo da bude pre roka, odnosno oko 1. juna.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović napomenuo je da je pre šest godina govoreno o godinama kada će se to ostvariti, a da se danas govori o danima.

„Posla još ima, i niko ne treba da ima iluzija da ćemo za nedelju ili dve uspeti da ovaj posao završimo. Ono što je činjenica jeste da smo zajednički, od kada smo napravili potpunu koordinaciju predstavnika Evropske unije, Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, uspeli da u planiranim rokovima, bez finansijskih i gotovo bez tehničkih problema, ovaj posao polako privedemo kraju“, kazao je Mirović.

Mirović je podsetio da je u toku realizacija rekonstrukcije pruge od Novog Sada do Beograda u dve deonice, i izrazio uverenje da ćemo za 3-4 godine od Novog Sada do Beograda stizati za 40 minuta, a da se ubuduće može očekivati i od Novog Sada do Subotice.

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc izjavila je da most ima snažnu simboliku, jer je Republika Srbija ispunila obećanje dato pre godinu dana na istom tom mestu. Prema njenim rečima, most je infrastrukturni projekat značajan za povezivanja ljudi sa obe strane reke, dalji brži razvoj Novog Sada, ali da je posebno važan jer je deo jedne veće agende – a to je agenda povezivanja koja postoji u Evropskoj uniji i koja zemlje Zapadnog Balkana stavlja na svoju mapu.

Bulcova je rekla da je Evropska unija sufinansirala izgradnju mosta. Od 50 miliona evra, EU je obezbedila 40 miliona evra, a tu spada i novac opredeljen za izgradnju pristupnih puteva, gde je od četiri miliona evra, EU izdvojila tri miliona evra.

Ministarka Mihajlović naglasila je da su predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ali i Evropske komisije, na nedeljnom nivou pratili napredak radova na mostu. Takođe, pred godišnjicu rušenja Žeželjevog mosta u NATO agresiji, rekla je da prošlost nećemo zaboraviti, ali da je budućnost ono na čemu treba da radimo, jer mostovi znače budućnost i razvoj.

„Pred nama je jedan moderan most. Upravo takva želi i Srbija da bude – moderna, razvijena članica Evropske unije, koja je na najbolji i najefikasniji način povezana sa svim zemljama u okruženju“, rekla je ministarka Mihajlović naglasivši da je Žeželjev most na vrlo važnom koridoru 10.

Obnovili smo ono što smo izgubili 1999. godine, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da Novi Sad zaslužuje nove mostove, a ne samo obnovu starih.

Tom prilikom, Vučević je rekao da Novi Sad u budućnosti želi da izgradi još jedan most, a predsednik Pokrajinske vlade je potvrdio da je ta inicijativa grada već prihvaćena u Pokrajinskoj vladi.

Oni su rekli da ta inicijativa podrazumeva izgradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope i obilaznicu oko Sremske Kamenice. Izgradnja će se početi u narednim godinama, nakon što bude završena dokumentacija i sve predradnje.  Početak predradnji očekuje se ove i naredne godine.

Žeželjev most je srušen 23. aprila u NATO bombardovanju, a lukovi novog mosta spojeni su u novembru 2017. godie.

Most je deo modernizacije pruge Beograd-Budimpešeta, dugačak je 474 metra i ima dva železnička i dva drumska kolseka.

Pogledajte video:

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goran
26/03/2018 12:56

Da li pesaci mogu preko mosta?