Povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, u okviru “Festivala ljubavi”, danas, 15. februara, na Trgu slobode, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizuje akciju pod nazivom “Zagrli snažno”.

Usled nestašice helijuma koji je neophodan u medicinske svrhe, ove kao i prošle godine neće se puštati baloni podrške. Naime, program počinje u 12 časova nastupom dečjih horova, sa idejom da upravo deca podrže decu, budući da će na Trgu biti prisutna i izlečena deca, ali i mališani iz mesta širom Vojvodine koji upravo biju svoju bitku sa rakom. Nakon toga, u 13 časova će izlečena deca pustiti balon u obliku srca ka nebu, za podršku deci koja se sada leče i kojima je potrebno da znaju da nisu sama, ali i u čast dece koja nažalost više nisu sa nama.

Ovogodišnji slogan je: “Mnogo je važno da zagrliš snažno”, te će prisutni građani u odbrojavanju od 10 do nule na svakoj cifri zagrliti nekog drugog u svojoj blizini. Simbolično, preko celog Trga sobode raširiće se tako kolektivni zagrljaj.

“S obzirom da smo za sve ove godine upravo od njih naučili koliko je važan zagrljaj, kao simbol podrške i ljubavi i koliko može pomoći onda kada nam je potreban – odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje! Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto”, poručili su organizatori.

NURDOR godinama uz pomoć prijatelja i donatora radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu.

NURDOR još uvek radi i na svom novom projektu, Roditeljskoj kući u Beogradu. Naime, sopstvenim sredstvima i pomoću donacija humanih građana, NURDOR podiže novi dom za decu koja su na lečenju i njihove porodice, koji nemaju mogućnosti da konstantno tokom lečenja putuju od kuće do bolnice. Za ovaj projekat, NURDOR će na Trgu slobode u subotu sakupljati donacije građana.

“Ono što takođe godinama pokušavamo da unapredimo jeste odnos društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice”,  navode u NURDOR-u, te podsećaju da su prošle godine kampanjom “Pruži korak”, u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora, obezbedili pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu.

“Festival ljubavi” tradicionalno podržava sve humane akcije i zajedno sa NURDOR-om poziva građane i medije da dođu u subotu, 15. februara i svojim prisustvom pruže podršku mališanima koji se leče.

“Festival ljubavi” organizuju kompanije Udruženja “Subsidium”, HBO Color Media Events, kompanije Color Media Communications i “Ninamedia”, uz podršku Grada Novog Sada.

Više o celokupnom programu i svim informacijama u vezi sa festivalom, možete da se informišete na sajtu http://communications.rs/love2020/, na Fejsbuk stranici Festival ljubavi Novi Sad i na Instagram profilu festival_ljubavi. Prijatelji festivala su kompanija Coca-Cola sa brendom Fuzetea, Mars sa brendovima Orbit i Pedigree, Heineken (Zaječarsko pivo), MOL i Bambi.

Izvor: NsHronika

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments