Obeležavanje 120 godina od rođenja Milana Konjovića

       

U četvrtak, 8. novembra u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba “Milan Konjović iz novosadskih kolekcija” povodom obeležavanja 120 godina od rođenja umetnika.

Na otvaranju izložbe govoriće mr Milana Kvas, autor izložbe i v. d. upravnika Spomen-zbirke, Milena Rackov Kovačić, direktor Galerije “Milan Konjović“ iz Sombora, a izložbu će otvoriti Stanislav Radulović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. U dramskom delu programa učestvovaće Akademsko pozorište “Promena“.

Milan Konjović je ostavio u nasleđe izuzetno bogat opus od oko 6000 radova, sa velikim uticajem na savremenike i umetnike budućih generacija.

Glavni pokazatelj Konjovićevog prisustva na kulturnoj sceni Novog Sada bile su izložbe: prva samostalna izložba organizovana je u Muzeju Matice srpske 1936. godine i do danas je u Novom Sadu priređeno 40 izložbi posvećenih somborskom slikaru.

Na postavci izložbe će biti predstavljeno 47 Konjovićevih dela koja se nalaze u kolekcijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Ateljea 61, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada, Vojvođanske banke, Naftne industrije Srbije. Izbor radova biće upotpunjen delima iz Galerije “Milan Konjović“ iz Sombora.

Autor taktilnog segmenta postavke je Milica Orlović Čobanov, kustosi izložbe su Marta Đarmati, Gordana Milanović i Nebojša Vasić.

Realizaciju izložbe pratio je obiman istraživački rad u kojem je učesetvovao stručni tim Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i brojni pojedinci, zatim saradnici iz institucija koje su ustupile dela za izložbu, uz pomoć drugih ustanova koje su omogućile pristup arhivskoj građi: Arhiva Radničkog univerziteta “Radivoj Ćirpanov“, Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, Srpskog narodno pozorišta, Sterijinog pozorja.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranja Srbija i Vojvođanske banke.

Izložba “Milan Konjović u privatnim novosadskim kolekcijama“ biće otvorena sutradan, 9. novembra u 19 časova u Galeriji Bel Art.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: