Obeležavanje 170. godišnjice bombardovanja Novog Sada

       

Srpska pravoslavna crkvena opština u Rumenki, Srpska pravoslavna crkvena opština u Novom Sadu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Kulturni centar “Rumenka” u sredu, 12. juna organizuju obeležavanje 170. godišnjice bombardovanja Novog Sada 1849. godine.

Poslednjih godina svedoci smo velikih i obavezujućih godišnjica događaja koji nose veliki značaj za istoriju srpskog i drugih naroda koji žive u Vojvodini. Među njima su 100 godina od Prisajedinjenja Bačke, Banata, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji, 800 godina od proglašenja autokefalnosti Srpske crkve i 170 godina od Revolucije 1848 /1849. godine i Majske skupštine srpskog naroda. Ovi jubileji svakako su najznačajniji i obavezuju nas na negovanje kulture sećanja prema tim važnim i prelomnim trenucima istorije i velikim, vizionarski orjentisanim pojedincima koji su u istim učestvovali i odredili ih bespovratno snagom svog patriotizma, uzvišenim duhom i nadasve beskrajnom ljubavlju za svoj narod.

S tim u vezi, 12. juna, navršava se 170 godina od razarajućeg bombardovanja Novog Sada 1849. godine, topovima sa Petrovardinske tvrđave i iz Mostobrana. Pored nebrojenih ljudskih žrtava potpuno je uništeno dve trećine objekata, gradska, crkvene i druge arhive, vredne biblioteke, umetnička dela, imovina, vredni rukopisi i druga dokumentacija od neprocenjivog značaja za istoriografiju i identitet Novog Sada i srpskog življa sa ovih prostora.

Toga dana, 12. juna 1849. godine, Novi Sad je uz ogromne žrtve, skoro sravnjen do temelja. Ovaj zločin bez presedana, u istoriji Grada, obavezuje nas i našu decu na poštovanje žrtve naših predaka.

Obeležavanje ovog tragičnog događaja održaće se 12. juna, po sledećem programu:

  • 10 časova – Pomen žrtvama bombardovanja Novog Sada 1849. godine, održaće se kod krsta na Temerinskom putu, a služiće sveštenici hrama Vaznesenja Gospodnjeg sa Klise.
  • 12 časova – Pomen pobijenim Srbima iz Rumenke 1848. godine, održaće se u Rumenki kod nadgrobnog spomenika – krsta, u Ulici Arsenija Čarnojevića. Služiće sveštenik crkve Svetih Apostola Petra i Pavla iz Rumenke.
  • 13 časova – Svečani program u Kulturnom centru “Rumenka” obuhvatiće predavanje istoričara-konzervatora Đorđa Srbulovića na temu “Novi Sad i Srpski pokret 1848/1849. godine – vreme slave i stradanja” i muzički program u realizaciji Miodraga Miše Blizanca.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: