Obeležavanje 77 godina od novosadske racije

       

U Novom Sadu danas, 23. januara, će biti obeležena 77. godišnjica Racije, najsurovijeg zločina u istoriji Vojvodine, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi.

Tim povodom pomen žrtvama služiće episkop bački Irinej Bulović i rabin Srbije Isak Asiel.
Vence kod spomenika “Porodica”, na Keju žrtava racije, položiće predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije.

Sa broda Rečne flotile Vojske Srbije venac će biti spušten u Dunav.

Racija u Južnoj Bačkoj je pogrom koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Racija je trajala od 4. do 29. januara 1942. godine, a civili, nedužni Srbi, Romi, Jevreji, ali i svi protivnici Hortijeve strahovlade zatvarani su, mučeni, pogubljeni i u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurdevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu i u Novom Sadu.

U fašističkom bezumlju, mađarski vojnici Mikloša Hortija između 21. i 23. januara 1942. godine svirepo su ubili i pod zaleđeni Dunav bacili oko 1.300 novosadskih Srba, Jevreja i Roma.

Ubijene su čitave porodice – deca, žene i stari ljudi – samo zato jer su pripadali drugom narodu i drugoj veri.

Zbog obeležavanja godišnjice, režim saobraćaja u tom delu grada biće izmenjen, a to se odnosi i na pojedine linije GSP.

Izvor: RTV

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Sloba

Kako mozete da pisete da su madjarski fasisti ubijali, kada je Madjarska postala fasisticka zemlja tek u oktobru 1944. godine? Do tada je to bila regentura, a regularna vojska i zandarmi su vrsili zlocine.