Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kralјevini Srbiji 25. novembra 1918. godine.

Polaganjem venaca na spomen prloču na Trgu slobode, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić obeležen je Dan prisjedinjavanja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Svake godine sa zadovolјstvom i nestrplјenjem očekujemo 25. novembar, pošto je to dan kad je pre 99 godina ostvaren viševekovni san Srba i ostalih Slovena severno od Save i Dunava Zadovolјan sam činjenicom da će se stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kralјevini Srbiji obeležiti na način kakav tom datumu i dolikuje, da to neće biti samo datum koji će se obeležavati u Vojvodini i Novom Sadu, jer će centralna proslava biti u Beogradu, a posebno je značajno to što će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelј obeležavanja 100 godina prisajedinjenja“, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević

On je napomenuo da je sledeća godina je jubilarna na osnovu više stvari, a pored obeležavanja  170 godina od formiranja Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima, proslaviće se i 100 godina od kraja Velikog rata, te vek prisajedinjenja te regije Srbiji.

Foto: novisad.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments