Povodom 15. septembra, Dana rezervnih vojnih starešina Srbije i stogodišnjice postojanja i rada te organizacije, osnovane 1919. godine, organizovan je svečani prijem u Gradskoj kući.

Prisutne je tom prilikom pozdravio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović koji je pripadnicima rezervih vojnih starešina čestitao njihov dan i poželeo im da svoja znanja i veštine ostvaruju i prenose drugima u miru i u mirnodopske svrhe.

“Petnaesti septembar je velik i značajan dan za Organizaciju rezervnih vojnih starešina Srbije, dan kada je 1918. godine započeo proboj Solunskog fronta i kada je, godinu dana kasnije održana Osnivačka skupština, na čijem čelu je bio slavni vojvoda Stepa Stepanović”, rekao je Aleksandar Petrović i dodao “Mi se ponosimo Novosadskom organizacijom Rezervnih vojnih starešina koja spada u red najboljih organizacija u Srbiji i koja je tokom čitavog postojanja bila, a i danas jeste, jedna od perjanica našeg društva, čiji je cilj odbrana naše zemlje. Dugujemo im veliku zahvalnost jer su uvek bili tamo gde su najpotrebniji i gde je bilo najteže”.

Zamenik predsednika Organizacije rezervnih vojnih starešina Milan Jagnjić se zahvalio Gradu Novom Sadu i svima koji su svojim prisustvom uveličali svečanost i podržali jednovekovnu delatnost organizacije čija je aktivnost uvek bila usmerena na odbranu otadžbine.

“Za nas je ovo veliki dan jer sto godina postojanja znači isto toliko godina napornog rada, za neke i ratovanja, stradanja ali pre svega opstajanja u svim teškim situacijama koje su nam se dešavale. Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada može da se pohvali činjenicom da je više puta proglašavana za najuspešniju i ja se nadam da će tako biti i u budućnosti, jer svake godine podmlađujemo i popunjavamo članstvo”, naglasio je Milan Jagnjić.

Tom prilikom, Organizacija rezervnih vojnih starešina dodelila je priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su u prethodnom periodu prepoznali značaj programskih aktivnosti Organizacije, učestvovali u njima i pružili joj podršku i pomoć.

Dana 15. septembra 1919. godine grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog otadžbinskog rata, održala je u Beogradu osnivačku skupštinu Udruženja rezervnih oficira i ratnika, a istog datuma 1918. godine ti oficiri su otpočeli proboj Solunskog fronta. Tradiciju tog udruženja, kao i kasnije preimenovanih udruženja i saveza rezervnih vojnih starešina i spomen na sve oslobodilačke ratove i pale za slobodu otadžbine, nastavlja, neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments