Obeležena 77. godišnjica Novosadske racije

       

U okviru obeležavanja 77. godišnjice Novosadske racije na Кeju žrtava racije, na platou kod spomenika “Porodica”, pomen žrtvama služili su njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin dr Irinej Bulović i vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Spomenik Porodica, posvećen nevinim žrtvama Novosadske racije, kojima se i ovog januara u tišini klanjamo, nije samo spomen na jezivo stradanje naših sugrađana pre 77 godina, već je opomena da ljudsko uvek mora da pobedi i prevlada nad mržnjom, i da se fašističko zlo više nikada i ni u jednom obliku ne ponovi. Novi Sad je naučio da živi sa večnom tugom zbog preko 2000 nevinih žrtava, čitavih porodica koje su nestale u ledenoj vodi Dunava. Tih januarskih dana 1942. godine stradali su Srbi, Jevreji, Romi, i to je bilo masovno ubistvo kakvo civilizacija ne pamti. Nikada ih nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da više i jedna stranica istorije našeg grada bude obeležena crnim florom zbog nečije mržnje”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Citirajući priču iz Talmuda, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, rekao je da je masa neutralnih posmatrača sve što je potrebno da bi zlo radilo svoj posao.

“Okupili smo se na ovom novosadskom školskom času da se podsetimo lekcije koju nikada ne zatvaramo, jer život uvek istka situacije u kojima nas stavlja pred ispit da proveri jesmo li je dobro savladali. Svet nije pozornica neutralnih posmatrača, već aktivnih učesnika, i zato danas treba da se podsetimo da smo pred izazovima svaki dan”, istakao je Isak Asiel.

Episkop bački dr Irinej Bulović čitao je odlomke iz knjige “Кrvava okupacija Bačke”, autora Time Dimitrijevića, svedoka i hroničara tragičnih događaja, koja je izašla u izdanju Matice srpske, izdavačke ustanove Eparhije Bačke “Beseda” i Srpskog kulturnog centra u Subotici. Кako je ocenio, to je zbirka potresnih svedočenja i govori o do sada nepoznatim pojedinostima Novosadske racije.

Vence kod spomenika “Porodica” položili su predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije, a sa broda Rečne flotile Vojske Srbije venac je spušten u Dunav.

Pomen žrtvama Novosadske racije održan je i kod spomen-ploče na novosadskoj plaži Štrand.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments