Svečana akademija u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, a povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, održana je u Platoneumu Novosadskog ogranka SANU.

Između ostalih tom događaju su prisustvovali predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i Episkop mohački Isihije.

“Stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, događaja koji predstavlja prekretnicu u našoj istoriji, zaslužuje da se na adekvatan način obeleži. Srpska akademija nauka i umetnosti je jedna od najvažnijih ustanova u našoj zemlji, i njihov doprinos promišljanju i posmatranju tog razdoblja je od izuzetnog značaja. Veoma je važno da se bavimo svojom istorijom jer je ona utkana u naš identitet, a zahvaljujući podvizima naših predaka mi danas imamo slobodu i mogućnost da se dalje razvijamo ka sve humanijem društvu. Ne sme se zaboraviti 1918. godina, kao ni velika dela velikih ljudi koji su se borili za opšte dobro, i važno je da sa ključnim momentima tog perioda budu upoznate sve generacije”, naglasio je Dalibor Rožić.

U okviru Svečane akademije, upriličeno je predavanje dopisnog člana SANU Slavenka Terzića, a u muzičkom delu programa nastupio je Kamerni hor studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu pod dirigentskom palicom Božidara Crnjanskog.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Maki
26/10/2018 09:17

Boze.. kakav promasaj sto se to ikad desilo, a jos je gore sto se taj datum uopste obelezava u nekom svecanom tonu.