Obeleženo 58. godina postojanja Univerziteta u Novom Sadu

       
Foto: www.uns.ac.rs

U Novom Sadu je juče 28. juna, održana svečanost kojom je, obeleženo 58 godina postojanja novosadskog univerziteta i 240. godišnjica osnivanja Norme – škole za obrazovanje srpskih učitelja, koja je preteča današnjeg Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na centralnoj proslavi u amfiteatru Rektorata UNS, naglasio je da ta institucija zaslužuje najdublje poštovanje za izuzetne rezultate ostvarene tokom 58 godina postojanja, saopštila je pokrajinska vlada.

“Tokom gotovo šest decenija od osnivanja, na UNS je produkovano na stotine hiljada visokoobrazovanih ljudi koji su, u svim oblastima društvenog života, kreirali i nosili razvoj naše pokrajine i naše države Srbije i koji to čine i danas”, rekao je Milićević istakavši da je upravo zbog toga UNS – jedna od najvažnijih institucija u pokrajini.

On je podsetio da danas, prateći najsavremenije svetske tendencije u visokom obrazovanju, 5.000 zaposlenih i preko 50.000 studenata ostvaruje vrhunske rezultate na čak 400 akreditovanih studijskih programa na 14 fakulteta, 3 instituta i u oko 250 laboratorija.

Na svečanosti su se obratili i Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Dušanka Golubović, gradonačelnik Sombora.

Titula počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu, na osnovu odluke Saveta Univerziteta u Novom Sadu, ove godine dodeljena je dr Dimitriju Kamaninu, direktoru Departmana za međunarodnu saradnju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja iz Dubne u Rusiji.

 

Izvor: RTV/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments