U Novom Sadu na Keju žrtava racije dana je obeleženo 76. godina od zločinačke akcije Novosadska racija.

Obeležavanju su prisustvovale delegacije Grada Novog Sada, Vlade i Skupštine AP Vojvodine, Jevrejske opštine, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, predstavnici ambasada Mađarske i Izraela, kao i potomaka stradalih građana.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački Gospodin dr Irinej i Njegovo Preosveštenstvo umirovljeni Episkop mileševski Gospodin Filaret uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona održali su pomen Srpske pravoslavne crkve, a nakon toga, u okviru komemorativnog obreda Jevrejske zajednice pomen je održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel. Njihovim besedama prethodile su izvedbe duhovnih pesama hora „Hašira“ i hora Saborne crkve „Sveti Georgije“.

Sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić spustio je venac u Dunav, a mnogobrojni okupljeni građani su položili cveće na spomenik i kod spomen-ploče. Predstavnici Grada Novog Sada prisustvovali su i pomenu kod spomen-ploče na novosadskoj plaži „Štrand“.

“Postoje datumi koji nisu samo deo istorije i sećanja, već su i velika životna lekcija za sve nas, i za one posle nas. Ovaj datum nas uči da ne dozvolimo da se ikada više ponovi fašističko bezumlje”. Istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novosadsku raciju izveli su mađaraski fašisti, a akcija je traja skoro mesec dana tokom januara 1942. godine. Za tih mesec dana ubijeno je između 3000 i 4000 Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih naroda. 

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments