Obležavajući Svetski dan borbe protiv raka dojke, Dom zdravlja Novi Sad u saradnji sa PD Železničar, Preventivnim centrom i Asocijacijom za unapređenje zdravlja organizuje akciju “Šetnjom protiv raka dojki”.

Start je planiran u periodu od 8 i 30 do 9 časova sutra, 24. oktobra u Paragovu, a svi učesnici šetnje imaće roze mašnice, simbol borbe protiv raka dojke.

Od 19 časova u Visokoj strukovnoj školi za vaspitače, u ulici Petra Drapšina broj 8, održava se tribina pod naslovom “Život bez raka”:

  • Problemi u sprovođenju Nacionalnog skrininga za rak – dr Snežana Bojanić Stojić, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo
  • Suočavanje sa dijagnozom maligne bolesti i važnost psihološke podrške – mast. psiholog Aleksandra Kovač, IOV, Sr. Kamenica
  • Savremena terapija i bolja kontrola bolesti, dr Jasna pešić, IOV, Sr. Kamenica
  • Fizička aktivnost i maligne bolesti – mr dr sci Dragan Ivanov, Visoka strukovna škola
  • Značaj psihoonkologije i uloga udruženja u pomoći kod onkoloških bolesnika, prim. dr Đerđi Šarić, NALOR
  • Edukacija samopregleda dojki – spec. sms Vesna Imbronjev, DZ Novi Sad
  • Priča lečene žene – dr Dragana procenat obolelih žena od karcinoma dojke.

Prema aktuelnim podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut” i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dalje je veliki procenat obolelih žena od karcinoma dojke.

Godišnje se registruje oko 3000 novoobolelih, sa smrtnim ishodom od 18,9%.

Aktuelna evidencija Doma zdravlja Novi Sad beleži oko 2000 novoobolelih od karcinoma, od čega je 50,8% žena, a svaka treća sa karcinomom dojke.

“Zahvaljujući nacionalnom skrining programu za rano otkrivanje raka dojke i ozbiljnom angažmanu zaposlenih u Domu zdravlja Novi Sad, statistika kaže da je svaka 8 žena, od ukupnog broja pregledanih žena u R. Srbiji, pregledana upravo u Domu zdravlja Novi Sad. Insistirajući na zdravlju građana  novosadski Dom zdravlja obavio je, u proseku, 5 puta više preventivnih pregleda od ostalih domova zdravlja u zemlji”, saopštava DZNS.

Svakodnevnim aktivnostima Dom zdravlja Novi Sad podstiče žene da redovno obavljaju samopreglede, ali i da se redovno javljaju na preventivne preglede, posebno ukoliko uoče bilo kakvu promenu u strukturi dojke.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments