U objektu Doma zdravlja “Novi Sad“ u Zmaj Ognjena Vuka postavljen je UV indikator, merač za trenutno očitavanje inteziteta sunčevog zračenja, koji na adekvatan i pristupačan način pokazuju visinu UV indeksa, sa oznakom kada je bezbedno, a kada se treba skloniti sa sunca.

U objektu Doma zdravlja “Novi Sad“ u Zmaj Ognjena Vuka postavljen je nedavno UV indikator, kao i u osam osnovnih škola u Vojvodini i 11 osmoletki na teritoriji Srbije, kao rezultat njihovog učešća na konkursu “Dva lica sunca“, organizovanog u okviru kampanje sistemske edukacije o odgovornom ponašanju na suncu “Zaštita za sve“. Кako je za naš list rekla specijalista dermatovenerolog Doma zdravlja “Novi Sad“ Dr Jadranka Janković, to su merači za trenutno očitavanje inteziteta sunčevog zračenja, koji na adekvatan i pristupačan način pokazuju visinu UV indeksa, sa oznakom kada je bezbedno, a kada se treba skloniti sa sunca.

“Ovakav grafički prikaz je naročito prilagođen deci mlađeg školskog uzrasta, kao i svim građanima, jer na taj način, u svakom trenutku, mogu saznati koliko su bezbedni na suncu i u skladu sa tim kombinovati zdrave navike u cilju očuvanja svog zdravlja”, kaže dr Janković.

Ciljna mesta za postavljanje ovih indikatora su zato upravo škole. Takvi indikatori privlače pažnju i prenose poruku deci na pristupačan način, jer deca provode više vremena na suncu nego odrasli. Sa druge strane, dečja koža je znatno osetljivija na negativne uticaje sunčevog zračenja, pa u kasnijem životnom periodu, zbog pregorevanja i opekotina na suncu u detinjstvu, mogu nastati ozbiljne i dugoročne zdravstvene posledice.

Prema njenim rečima, osim škola, adekvatna mesta za njihovo postavljanje su i zdravstvene ustanove, a Dom zdravlja “Novi Sad“ je ustanova gde se veliki značaj daje preventivnim pregledima i preventivnom radu uopšte.

“Primarna prevencija upravo podrazumeva edukaciju o faktorima rizika za nastanak bolesti, a kada su kožni tumori u pitanju, sunčevo zračenje je najzanačajniji faktor rizika, te je ovaj vid edukacije veoma koristan”, kaže naša sagovornica. – Škole u kojima su postavljeni UV indikatori su odabrane nakon učešća na konkursu u okviru kampanje “Zaštita za sve“, koji se sprovodi u cilju edukacije o odgovornom ponašanju na suncu.

Кampanju sprovodi Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments