Foto: drnestorov.rs

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je danas. Oni koji žele da se vakcinišu na raspolaganju, za sada, imaju vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

– Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida – naglasila je dr Jovanović.

Dodaje da laboratorijski virus gripa nije potvrđen u Srbiji i da su očekivanja da i ove godine, kao i prethodne, nemamo virus gripa.

– Očekujemo da će ova godina biti poput prethodne, da nećemo imati virus gripa, jer prošle godine nije identifikovan u laboratorijama. Ponašamo se na isti način kao i svake sezone, s tim što ove godine imamo još jedno dodatno opterećenje i rizik na koji zajednički treba delovati, a to je kovid 19 – rekla je dr Jovanović.

Dr Jovanović je izjavila da najnoviji stavovi Svetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog komiteta za imunizaciju pokazuju da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv koronavirusa mogu primiti istovremeno, ali da je savet je da bude u različite ruke.

Ranije su stručnjaci izjavljivali da bi trebalo sačekati da prođe mesec dana nakon vakcine protiv koronavirusa, da bi se primila vakcina protiv virusa gripa, a najnoviji stavovi kažu da nije potrebna pauza.

Vakcina protiv gripa prošle godine je bila rekordna. Od 1. oktobra do 30. decembra, vakcinisano je više od 400.000 osoba, što je za 100.000 više u odnosu na 2019. godinu.

Prošle godine je i prvi put posle 15 godina Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” proizveo svoju vakcinu.

Prijava za vakcinu protiv virusa gripa, mogu da izraze svoje interesovanje i preko Portala eUprava. Kako bi se izbegle gužve u domovima zdravlja.

Popunjavanjem upitnika građani iskazuju interesovanje da prime vakcinu protiv sezonskog gripa. Popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne daje se saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje.

U svakom trenutku svoje iskazano interesovanje svako može da promeni ili obriše. Vakcina protiv virusa gripa je uvek besplatna i dostupna na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

nsuzivo.rs/telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments