Od Pupinove palate gradski budžet veći za 200 miliona dinara

       

Manje od deset meseci ostalo je do završetka radova na izgradnji poslovno-stambenog objekta nazvanog Pupinova palata, površine oko 43.000 kvadratnih metara, od čega se na 15.000 kvadratnih metara prostiru podzemne garaže.

Na gradilištu u samom centru Novog Sada, investitor, novosadsko preduzeće “Galens invest”, svakodnevno zapošljava više od 400 radnika, uglavnom iz Novog Sada i okoline. Iako je plac na kojem grade kompleks njihovo privatno vlasništvo jer je kupljen od Erste banke, početak izgradnje Pupinove palate pratile su brojne kontroverze u javnosti, pa čak i protestno okupljanje građana. Međutim, za dve godine stiglo se “od protesta do hit mesta”, a sama Pupinova palata postala je kompleks u kojem se traži kvadrat više.

Kako Dnevnik saznaje, parking-prostor u Pupinovoj palati prostiraće se na tri podzemna nivoa i zauzimaće više od 15.000 kvadratnih metara. Planirano je da bude više od 350 garažnih i parking-mesta, što znači da će u objektu Pupinove palate biti obezbeđeno više parking-mesta nego što je predviđeno Zakonom o planiranju i izgradnji, koji propisuje da svaki stan ima po jedno garažno mesto, kao i da jedno mesto pripada za svakih 70 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da imamo brojne primere da procese koji doprinose razvoju grada u startu pokušavaju da zaustave neke interesne grupe, ali i naglašava da nikada neće podleći pritiscima koji se baziraju na “jeftinom politikanstvu” i dozvoliti da ono uspori ciljeve za koje je dobio podršku velikog broja Novosađana.

“U slučaju izgradnje kompleksa Pupinova palata imali smo takav primer – pokušaj da se jeftino politički profitira, i to u toku kampanje za lokalne izbore”, kazao je gradonačelnik Miloš Vučević. “A neki od tih koji su pre dve godine protestovali zbog njene izgradnje, danas kupuju stanove u Pupinovoj palati. I danas svi vide da nije bila u pitanju promašena investicija, niti problematičan kapital, a posebno to da ni na koji način neće biti ugroženi komunalni sistem i saobraćaj, kako su to neki priželjkivali. Dešava se sve suprotno. U pitanju je investicija od velikog značaja za grad, po uzoru na svetske metropole, spoj moderne i klasične arhitekture. Investitor je u potpunosti prihvatio sve naše zahteve, posebno onaj u vezi s izgradnjom broja parking-mesta”.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić objašnjava da je u dogovoru s investitorom, na prostoru porušenog objekta Crkvene opštine jermenske zajednice izvršena totalna rekonstrukcija, da je celokupna ornamentika snimljena, da su uzeti kalupi, i sada je u toku potpuna rekonstrukcija fasade, u istim gabaritima fasade starog objekta i sa svim njenim elementima. Kako Dnevnik saznaje, ispred Pupinove palate, na zelenoj površini na kojoj nema infrastrukturnih instalacija, biće postavljen spomenik novosadskim Jermenima, a ispod njega će biti postavljena kosturnica porodice Čenezi i drugih jermenskih porodica. Zajednička grobnica i spomenik novosadskim Jermenima biće postavljeni na proleće 2019. godine, kada je planiran i završetak Pupinove palate.

Pupinova palata nalazi se u samom centru Novog Sada, na jednoj od najlepših i najatraktivnijih lokacija u gradu. Oivičena je Bulevarom Mihajla Pupina, ulicama Narodnih heroja, Železničkom, i Trgom mladenaca sa zapadne strane, dok jugoistočnim delom izlazi na Trg Galerija i Ulicu Vase Stajića. Osim prostornog ekskluziviteta koji ima, ivestitor Pupinove palate dobio je u zadatak da sačuva od zaborava uspomenu na novosadske Jermene, koji su na toj lokaciji davne 1746. godine podigli svoju crkvu. Objekat crkve stavljen je pod zaštitu 1951. godine, ali je 12 godina kasnije odlučeno da se sruši zbog probijanja novog bulevara, danas Bulevara Mihajla Pupina. Sećanje na crkvu ostao je da čuva spomenik porodice Čenezi, postavljen uz zgradu nekadašnje Komunalne banke, koju je od Erste banke kupila kompanija “Galens invest”.

Izvor: Dnevnik

2
Komentari:

1 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
2 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Nikola

Palata je pravljena na Jermenskom groblju, znači da bi napravili tu podzemnu garažu Galens je morao da iskopa grobove i sruši stare zidane grobnice, toliko o tome. Srušena je stara zgrada banke koja je bilo pod zaštitom. Čelnici Galensa su tvrdili da se zgrada neće rušiti i da će je u potpunosti očuvati, kao što vidimo zgrade nema a sada se pravi jeftina kopija fasade da bi ljudima zamazala oči.

Sze

Potemkinova sela nisu novotarija…samo su sve cesce rabovana.