Predsednica Vlace Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica.

Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra, a od subote će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata, istaknuto je na sednici.

Brnabić je istakla da je cilj uvođenja kovid propusnica isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojinim koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

Na sastanku je bilo reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba kao i o datumu početka primene ove mere.

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić.

nsuzivo.rs/Večernje novosti

7 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dušan
21/10/2021 20:06

I ko kaže da nismo kao “omiljene” demokratske zemlje? Počeli smo da ih pratimo sa donošenjem mera

Gospodin covek
21/10/2021 20:37

Naravno da nije nikako u cilju kazniavanja gradjana i punjenja budzeta. Sve se vi sekirate za zdravlje stanovnistva mater vam jebem. Ako vec uvodite to sto ubodite cemu potreba za kaznjavanjem. Kovid redar ne pusta u objekat nikoga ko nema propusnicu i gotovo, a ne bolje je ovako. Pusyimo ih sve unutra pa onda samo banemo u raciju da peljesimo jadan narod. Sa motkom ste dosli, sa motkom ce te i otici sa ove vlasti!

Sava kis
21/10/2021 21:05

Kaznis mi stojka da se ne budi dnevno pet puta nego cetiri

Mima
22/10/2021 09:44

Ustani Srbijo!!!

Борис
22/10/2021 12:48
Reply to  Mima

Устани србијо? Радиш за минималац, немаш годишњи, боловање, газде не плаћају порезе немаш разлога али да ти неки забрани у кафић то је разлог

Karl
23/10/2021 07:36
Reply to  Борис

Nije to razlog. Razlog je sto ako ovo zazivi za par meseci bez propusnice neces moci da udjes u radnju da kupis hleb i mleko. E sad mene interesuje jedna stvar: ako je dokazano da vakcinisani mogu da obole i prenesu virus, sta je poenta propusnice? Udje neko u kafanu sa brzim testom i udje vakcinisana osoba koja je obolela sa propusnicom i ta osoba zarazi onog nevakcinisanog… Ja mislim da ovo nema veze sa zdravljem svih gradjana Srbije nego sa porobljavanjem i kontrolom svih gradjana srbije!!!

Енџи
23/10/2021 09:43
Reply to  Борис

Па кад су тако мале плате,за кафић ионако немаш..